Tradiții unice de Halloween din întreaga lume
Data de 31 octombrie se apropie. În unele colțuri ale lumii, e o zi ca oricare alta; în altele, însă, este o zi de sărbătoare și o ocazie de aducere aminte.
Pentru a celebra această sărbătoare unică, ne-am gândit să aruncăm o privire la tradițiile deosebite din diferite zone de pe glob:
SUA
În America, Halloweenul a evoluat de la o noapte destul de simplă, în care copiii îmbrăcau costume și colindau din ușă în ușă după bunătăți, la o petrecere în toată regula.
În zilele noastre, oamenii își decorează casele, inspirându-se din povești cu fantome, de groază și supranaturale, magazinele sunt pline de decorațiuni specifice de Halloween, în depozite, mori și abatoare părăsite se deschid „case bântuite” și numărul magazinelor de costume este din ce în ce mai mare. National Retail Federation previzionează pentru Statele Unite cheltuieli de 9,1 miliarde cu ocazia Halloweenului: un nou record!
Lituania
Nu toți locuitorii Lituaniei apreciază hărmălaia și festivitățile legate de Noaptea Tuturor Spiritelor.
Tinerii se bucură să se costumeze în personaje favorite din filme, cărți sau seriale, în vreme ce proprietarii de magazine primesc cu brațele deschise șansa de a-și crește vânzările și câștigurile. Este o manieră relativ nouă de a sărbători Halloweenul în Lituania, unde tradiția impunea vizite la cimitir și aprinderea unei lumânări în cinstea prietenilor și a rudelor plecate pe lumea cealaltă.
Luați ca grup, lituanienii în vârstă nu par să se bucure de tendințele actuale. Acest grup preferă concentrarea și liniștea asociate, conform tradiției, cu Noaptea Tuturor Spiritelor, Ziua Tuturor Sfinților și Ziua Tuturor Sufletelor.
Mexic
În Mexic, sărbătoarea de Ziua Morților durează, de fapt, două zile, începând la miezul nopții, pe 31 octombrie. Legenda spune că porțile Raiului se deschid pe 31, la miezul nopții, lăsând sufletele copiilor să petreacă 24 de ore cu familiile lor, pe 1 noiembrie. Sufletele adulților coboară pe pământ pe 2 noiembrie.
În locuințe se construiesc altare, unde oamenii pun fructe, apă, ciocolată caldă și un fel special de pâine. Familiile lasă la vedere dulciuri și jucării, pentru sufletele copiilor, iar pentru sufletele adulților, păhăruțe cu mescal și țigări.
România
Biserica Ortodoxă și cea Catolică din România descurajează sărbătorirea Halloweenului și recomandă, în schimb, credincioșilor să participe la ceremoniile religioase ce au loc pe data de 1 noiembrie, cu ocazia „Zilei Morților”. Mai multe grupuri religioase și naționaliste au cerut interzicerea în școli a manifestărilor de Halloween care includ costume și decorații specifice.
Petrecerile de Halloween sunt foarte populare în baruri și cluburi. Transilvania, „casa” lui Dracula, atrage mulți turiști în perioada Halloweenului și este promovată intens de agențiile de turism românești. Una dintre cele mai mari petreceri de Halloween are loc în Sighișoara, cetatea unde se spune că s-ar fi născut Vlad Țepeș, domnitorul despre care multă lume crede că ar fi inspirat povestea lui Dracula.
Regatul Unit
Cei mai mulți istorici consideră că la originea Halloweenului stă vechea sărbătoare celtică numită Samhain, ce marca trecerea în noul an în vremea celților. Regatul Unit este, într-adevăr, sursa multora dintre tradițiile moderne asociate cu această sărbătoare.
Prima mențiune scrisă la adresa „Halloweenului” datează din anii 1500, iar în anii 1700 se scriau poezii în care apăreau descrise tradiții familiare, ca farsele și costumele.
Copiii englezi sculptau personaje din sfecle mari, pe care le numeau „Punkies”, cu care colindau pe la porțile oamenilor și cereau bani. Tradiția colindatului se pare că a evoluat pornind de la pregătirea prăjiturilor speciale pentru sufletele morților, cu ocazia Nopții Tuturor Sufletelor. Aceste prăjituri se mâncau după un moment de tăcere dedicat morților. De asemenea, se aprindeau lumânări ca să ghideze sufletele morților care veneau să își viziteze casele pământești.
Astăzi, în Regatul Unit par să domine obiceiurile de Halloween în stil american, cu baluri mascate, copii care colindă din ușă în ușă și petreceri vesele în baruri și cluburi.
Cel mai mare festival de Halloween din Regatul Unit și, poate, din întreaga Europă, are loc în Londonderry. La carnavalul Banks of the Foyle se organizează case bântuite interactive, parade și multe alte festivități.
Polonia
Încă de la căderea comunismului, în 1989, popularitatea petrecerilor de Halloween în stil vestic este în creștere în rândul tinerilor din Polonia.
În vechime, polonezii sărbătoreau Ziua Tuturor Sufletelor în primele două zile din noiembrie. Ceremoniile specifice includ o vizită la cimitir, la rudele plecate dintre cei vii, pe data de întâi, familia aducând adesea flori și lumânări și rugându-se pentru cei dragi. Pe data de doi, la biserică are loc o slujbă specială pentru sufletele morților.
Germania
Și în Germania, celebrarea Halloweenului este ceva relativ nou. Deși în timpul Războiului Rece, în anumite zone din țară prinsese obiceiul colindatului, popularitatea acestuia s-a răspândit în toată țara numai după anii 1990.
Halloweenul este sărbătorit de copiii care merg la colindat și adulții care participă la petreceri cu costume în cluburi sau acasă. În total, nemții cheltuie circa 200 de milioane de euro pentru
Elveția
Popularitatea Halloweenului este în creștere în majoritatea țărilor europene, unde sărbătoarea este relativ recentă. Elveția este o excepție care merită menționată. În jurul anului 1999, Halloweenul începuse să prindă și în această țară, însă, între timp, a început deja să piardă teren. Tinerii adulți sunt singurii care mai sărbătoresc Halloweenul, de obicei printr-o petrecere tematică.
Pe lângă articolele menite să ajute cititorii să economisească timp și bani atunci când se mută în străinătate, pe blogul TransferGo se publică și articole pe teme de divertisment sau despre planificarea unei escapade. Acest articol despre Halloween este cel mai recent din această categorie, iar în curând vom publica și alte articole similare.