O șansă uriașă pentru românii din străinătate – Diaspora Digitală
Am stat de vorbă îndelung cu românii plecați la muncă în străinătate și am înțeles din conversațiile lor foarte clar un lucru: aceștia nu sunt obișnuiți cu faptul că își pot administra mult mai bine banii folosind internetul de pe calculator sau de pe telefonul mobil. Românii fie au reticențe în a folosi serviciile financiare online, fie întâmpină probleme pe măsură ce încep să le folosească.
Banii cash sunt scumpi
Și nu e vorba doar de serviciile financiare, românii nu sunt obișnuiți să cumpere online. După ultimele statistici europene publicate de Eurostat in martie 2015, doar 6% dintre romanii cu varste intre 16 si 74 de ani au facut o comanda online in ultimele trei luni. In Europa, media este de 41%. Cele mai mari piedici sunt neincrederea in serviciile online și în furnizarea datelor de card pe Internet.
Din cauza acestei neîncrederi, familiile de acasă pierd peste 100 de milioane de euro anual din sumele trimise de rudele din străinătate prin metode tradiționale și scumpe. Plătesc comisioane semnificativ mai mari decât prin transferurile online prin companii specializate, iar cursul de schimb e la fel de dezavantajos ca în aeroport.
România este pe locul 5 în topul țărilor ce primesc bani din afară, după Ucraina, Polonia, Ungaria și Serbia. Anul trecut, românii din Italia, Spania, Germania, Ungaria, SUA, Israel, UK, Canada, Austria și Franța au trimis în țară peste 5 miliarde de dolari, echivalentul a 2% din produsul intern brut al României. Însă ei folosesc preponderent servicii pe bază de cash sau direct prin bancă. Companiile de transfer de bani obișnuite sau transferurile internaționale direct prin bănci sunt fie lente, fie scumpe, fie lente și scumpe.
Noi știm cât de importanți sunt acești bani pentru că aceștia ajung la familiile celor plecați în străinătate și se întorc în economie prin consum direct, pentru traiul de zi cu zi, sau prin achizițiile pe care aceștia le fac, respectiv prin taxele și impozitele pe care le plătesc pentru bunurile deținute în România. Din acest motiv a apărut TransferGo, care percepe un comision fix redus, curs de schimb excelent, totul în limba română. Cu TransferGo banii ajung într-o zi lucrătoare moneda aleasă, cu costuri minime, direct în contul bancar al familiei sau prietenilor.
De exemplu, dacă Marian lucrează în Anglia și îi trimite Corinei în România în fiecare lună 500 de lire sterline, iar Corina ar calcula cât primește ea și cât rămâne companiilor de transfer de bani, ar constata că într-un an, Marian a plătit 400 de lire doar comisioanele. Cu TransferGo, Marian și-ar putea lua o de mașină la mâna a doua în doi ani cu banii economisiți din comisioane.
Mai mult decât atât, banii cash sunt de fapt scumpi și dacă nu trebuie să îi transferi. Ei nu produc dobândă, spre deosebire de banii ținuți în cont în Marea Britanie, unde unele bănci oferă pana la 4% dobândă fără să faci nimic. Dacă vrei să îți cumperi o casă, băncile se vor uita la istoricul tău bancar, iar dacă nu folosești cardul decât ca să scoți bani de la bancomat s-ar putea să fie mai greu să obții un credit.
Verificare și încredere
Siguranța e foarte importantă, atât online cât și când trimiți bani cash. Dacă folosești bani obișnuiți ai riscurile de jaf, atât la trimitere, cât și la primire, dar și în momentul în care faci plata. Pe internet e mult mai simplu și mai sigur. Dar e important și aici să verifici cu cine trimiți banii sau cui îi plătești online. Verifică website-ul sau aplicația în care îți încarci datele personale. 5 minute petrecute pe site-urile care trebuie pot să te scutească de stres sau de riscuri. Noi am strâns câteva din cele mai frecvente locuri în care e bine să te uiți dacă nu ai încredere în serviciile financiare online:
- Ia legătura cu autoritățile de supraveghere financiară – exemplu: FCA în Marea Britanie, ASF în România etc.
- Ia legătura cu autoritătțle comerciale – HMRC în Marea Britanie, Registrul Comerțului în România etc.
- Întreabă în jurul tău dacă cineva a auzit sau a folosit compania respectivă sau mijocul de plată pe care aceasta îl propune
- Intră pe forumuri, bloguri sau siteuri de recenzii și comparații – află de acolo ce spun oamenii care au testat produsul înaintea ta
- Ai grijă ca site-ul să folosească o conexiune sigură – bara de navigare trebuie să conțină HTTPS:// și un certificat verde care atestă faptul că siteul e sigur
- Nu în ultimul rând, sună compania cu care vrei să faci tranzacția. Vezi cu reacționează, dacă răspund, ce îți spun
Noi ne-am propus să aducem cât mai mulți români mai aproape de serviciile financiare online și să construim o fundație trainică pentru diaspora digitală. Prin ei și datorită lor schimbarea se va amplifica și în România și împreună vom păși către o lume mai modernă, mai rapidă și cu servicii mai de calitate.
Merităm să fim în rând cu restul cetățenilor din Uniunea Europeană și pentru ca acest lucru să devină realitate, trebuie cu toții să contribuim la educația financiară a celor din jurul nostru.