Blog
Viața în străinătate
Sfaturi: viața în străinătate

Wohngeld – Ajutorul pentru plata chiriei

8 Min de citit
Calculator placeholder

Trimite din

Popular

All countries

Rată de schimb

– – –

GBP 1 = NGN 2030.28232

Taxă de transfer

Gratuit – – – 0.99 0.99 USD

Destinatarul primește

Popular

All countries

Please update the currency or receiver details.

Transfers from Türkiye are paused today. But don’t worry, they should be back on the next working day.

You're aiming high! Let’s try a smaller amount for now.

Please update the currency or receiver details.

Let’s try sending to another country instead.

Due to regulations, we can’t send money to this country right now. We’ll keep you posted if things change.

Let’s try sending to another country instead.

The amount is a bit too small for us. Try adding a little more.

Hmm, something’s not right. Try a different amount—or refresh this page.

Ajunge în 30 de minute

Ce este ajutorul pentru plata chiriei – Wohngeld?

Povara costurilor cu locuința este mare pentru multe familii cu venituri mici. Aceștia pot apela la un ajutor la plata chiriei.
Alocația pentru locuință este o subvenție de stat pentru costurile de locuire a locuințelor închiriate. pentru un apartament închiriat sau pentru o locuință ocupată de proprietar.
Aceasta vine în sprijinul gospodăriilor cu venituri mici, care depășesc nivelul venitului de bază, și servește la asigurarea unei locuințe adecvate și potrivite pentru familie.

Cine poate primi Wohngeld – Ajutorul pentru locuință?

Pentru a avea dreptul la ajutorul pentru locuință, trebuie să îndepliniți anumite condiții. Legiuitorul a reglementat aceste cerințe privind ajutoarele pentru locuințe în Legea privind ajutoarele pentru locuințe (Wohngeldgesetz – WoGG) și în Codul social (Sozialgesetzbuch – SGB). Biroul de alocații pentru locuințe (ger. Wohngeldstelle), care există în fiecare municipalitate sau oraș, decide dacă un solicitant îndeplinește aceste cerințe și dacă are dreptul la alocație pentru locuințe. Fiecare cetățean care îndeplinește aceste cerințe are dreptul legal la alocația pentru locuință, deci nu este o chestiune discreționară pentru autoritate.

În cazul dreptului la prestații pentru locuințe, trebuie făcută o distincție între chiriași și proprietari. În funcție de tipul de utilizare, chiriașii primesc o subvenție pentru chirie, iar proprietarii de proprietăți rezidențiale ocupate de proprietari primesc o subvenție. Pentru ambele cazuri, această reglementare se regăsește în § 3 WoGG. (Link către paragraful 3 WoGG)

Știm că mutarea într-o altă țară înseamnă multe eforturi. 

Înseamnă curajul de a pleca și de a fi departe de cei dragi.

Și tocmai de aceea, te ajută să știi că banii tăi sunt în siguranță. Transferă bani simplu, rapid și fără comisioane bancare exagerate în România și nu numai.

Ajutorul pentru chiriași

Ajutorul pentru chiriași se numește Mietzuschuss (Subvenție pentru chirie). La acesta au dreptul în principal chiriașii, dar și proprietarii cărora le-a fost refuzată subvenția pentru proprietari.

Principala condiție pentru a primi subvenția la chirie este ca spațiul închiriat să fie folosit exclusiv în scopuri de locuit, nu în scop comercial.

Drept la subvenția pentru chirie îl au:

– Chiriașii unui apartament sau ai unei camere
– (Co-) proprietarii care ocupă spații de locuit în propria clădire de apartamente (mai mult de două apartamente)
– Proprietari ai unui apartament de cooperativă sau de fundație
– Sublocatari ai unei locuințe
– Chiriași cu un drept de utilizare similar (de exemplu, titularii unui drept de ședere permanentă de tip chirie)
– Ocupanții spațiului de locuit în propria locuință (numai în cazul în care nu pot solicita o indemnizație pentru proprietari)
– Titularii unei ocupații agricole cu normă întreagă

Care este limita veniturilor

Subvenția pentru chirie este destinată să sprijine persoanele ale căror venituri sunt prea mici pentru a-și acoperi singuri costurile de trai. Pentru a reglementa dreptul la alocația pentru locuință, au fost stabilite limite de venit care se bazează pe numărul de membri ai gospodăriei și pe nivelul chiriei respective.

Exemplu: Limita de venit pentru o gospodărie formată dintr-o singură persoană în categoria de chirie 1 (de exemplu, districtul Gotha, Turingia) este de 1 372 de euro pe lună, în timp ce în categoria de chirie 7 (de exemplu, München, Bavaria) este de 1 542 de euro. O familie de 4 persoane din categoria de chirie 1 poate avea un venit lunar maxim de 3.132 de euro, în timp ce în categoria de chirie 7 acesta este de 3.470 de euro. (Calcul aproximativ pentru anul 2023)

Ce costuri de locuință sunt considerate normale?

În cazul în care există un drept de bază pentru a primi subvenția pentru chirie, costurile de închiriere suportate trebuie să fie, de asemenea, rezonabile. În acest scop, există niveluri fixe ale chiriei care, în combinație cu numărul de membri ai gospodăriei, redau sumele maxime pentru costurile de chirie.

Exemplu: Pentru o gospodărie cu o singură persoană în nivelul 1 de chirie, costurile de închiriere se pot ridica la maximum 478 de euro, iar pentru o familie de 3 persoane, suma crește la 701 euro.


La TransferGo, îți oferim garanția că banii tăi ajung rapid și în   siguranță la cei dragi. Și îți mai oferim ceva. Respectul pentru lupta ta pentru că știm cât Valorezi pentru România! Descarcă-ți aplicația TransferGo și alătură-te celor peste 3,5 milioane de utilizatori din întreaga lume!

Cum se calculează subvenția pentru chirie?

Biroul competent pentru alocații pentru locuințe utilizează următorii trei factori pentru a determina alocația pentru locuințe sau subvenția pentru chirie în conformitate cu formula de la § 19 WoGG:

  • Venituri
  • Numărul de membri ai familiei
  • Valoarea chiriei

Plată lunară anticipată

Plățile lunare sunt plătite în avans în contul curent al solicitantului. Deoarece chiria apartamentului este, de obicei, plătită tot în avans, banii trebuie să fie disponibili în timp util la începutul lunii.

Plățile de ajutoare pentru locuințe pot fi plătite și în conturile unor terți, cum ar fi proprietarii, dar numai dacă acest lucru este menționat în scris în cerere.

Exemplu: Alocația pentru locuință pentru luna iunie este plătită în contul solicitantului cel târziu la data de 01 iunie.

Plata retroactivă este posibilă într-o măsură limitată

În cazul în care a fost solicitată o indemnizație de locuință, aceasta se plătește, de asemenea, retroactiv, dar numai până în prima zi a lunii în care a fost solicitată. De regulă, nu este posibilă primirea retroactivă a ajutorului pentru locuință timp de mai multe luni.

Exemplu: Un solicitant a depus cererea de ajutor pentru locuință pe 20 martie. Cererea este aprobată și i se plătește ajutorul pentru locuință cu efect retroactiv la 01.03.

În câteva cazuri excepționale, este posibilă o plată retroactivă a ajutorului pentru locuință care depășește luna în care s-a depus cererea. Acesta este cazul, de exemplu, dacă a fost depusă anterior o cerere de alocație pentru ajutor social(Bürgergeld ) și, prin urmare, nu a fost solicitată nicio alocație pentru locuință, dar cererea de alocație pentru ajutor social a fost respinsă.

Modificări ale sumei de plată

Plățile pentru alocația de locuință pot fi majorate sau reduse în perioada de aprobare printr-o nouă cerere. Creșterile ar avea loc în următoarele cazuri:

  • În cazul în care numărul membrilor de familie din gospodărie crește (nașterea unui copil sau mutarea unui membru al familiei).
  • Creștere a costurilor de închiriere cu peste 15%.
  • Scăderea venitului total cu mai mult de 15%.

Reducerile alocației pentru locuință rezultă din motive opuse celor enumerate, de exemplu, pierderea unui membru al gospodăriei, reducerea costurilor chiriei sau reducerea venitului total.

Ce se întâmplă dacă modificările nu sunt raportate?

Fiecare beneficiar de ajutor pentru locuință are obligația de a raporta în timp util, la biroul de ajutor pentru locuință de care este dependent, orice modificare a condițiilor sale de trai relevante pentru acest ajutor. Dacă, în timpul unei examinări, se poate dovedi o schimbare nedeclarată care înseamnă un avantaj nejustificat pentru chiriaș, acesta trebuie să se aștepte la sancțiuni sau la încetarea plăților. Printre aceste schimbări se numără, în primul rând, noile costuri ale locuinței sau o schimbare a numărului de membri ai familiei. În cazul în care nu sunteți sigur, funcționarii care se ocupă de ajutoarele pentru locuințe vă pot ajuta cu cererea de ajutor pentru locuințe, deoarece sunt, de asemenea, obligați să vă ofere informații cu privire la întrebările legate de ajutoarele pentru locuințe.

Dacă urmează să te muți în Germania, poți vizita site-ul https://ajutorintegrare.eu/ pentru mai multe informații.

La final, dacă ți-a prins bine articolul și ai aflat ceva folositor din el,

dă-l mai departe printr-un share pe Facebook și WhatsApp,

sau orice alt mijloc de social media pe care-l folosești.

Citește și articolul de aici pentru a afla despre indemnizație de maternitate în Germania.

Despre autor

TransferGo Team

TransferGo is here to make your life easier. Whether you’re paying bills, supporting family, helping businesses or dealing with emergencies—we want you to be able to make fast, low-cost money transfers safely and securely. We want to make a tangible difference to your lives, reward your hard work, and help every one of you become more prosperous. How? By making global money transfers as simple as sending a text.

Invită-ți prietenii la TransferGo, câștigă 20£