Cum sărbătoresc Paștele românii din Marea Britanie
Cea mai importantă sărbătoare a creștinătății este tot mai aproape. Paștele va fi celebrat în acest an duminică, 16 aprilie, pe rit ortodox, la o săptămână după Paștele catolic, predominant între creștinii din Marea Britanie. Românii, chiar și departe de țară, au adus cu ei din toate colțurile României tradiții, credințe și obiceiuri, pe care vă invit să le aflați chiar din poveștile lor. Despre mine vă spun doar că în Anglia am început să înroșesc ouăle cu foi de ceapă roșie (foto), având prima tentativă în timpul pandemiei, când am fost forțată de împrejurări. Rezultatul m-a încântat atât de mult încât de atunci așa am continuat tradiția.
„Sarmale gătite, preparate ca la mama„
George Mihail Pârvan locuiește în Birmingham și păstrează tradițiile și obiceiurile pe care le-a moștenit de la străbunici, bunici și părinți. “Dacă nu aș face-o ar fi ca și cum mi-aș renega predecesorii. Mi-am iubit și îi voi iubi mereu pe toți cei dinaintea noastră. Caut să iau ce a fost bun înainte și să nu repet greșelile. Perioada de post dinaintea Sfintelor Paști ne învață că oricâte păcate ai avea, poți să te căiești, să ți le cureți, să fii iertat, să te îndrepți. Este un prilej de curățenie morală și trupească, deopotrivă”, consideră George, care spune despre el că este “născut, crescut în Ploiești, locuitor și mare iubitor al vechiului târg înființat de moș Bucur Ciobanul (n.a.: București)“, înainte de a se muta în Marea Britanie.
Ce preparate va avea pe masa de Paște? “Sarmale gătite în casă, cu ingrediente achiziționate din diverse locuri și preparate așa cum le facea MAMA mea, Dumnezeu să o ierte! Să o odihnească în pace, să îi fie minunat acolo unde se află! Sunt nelipsite ouăle vopsite în roșu, galben, albastru, posibil, și verde. Cozonacii sunt cumpărați, recunosc, pentru că nu am când să îi prepar. Merg la două magazine românești din Birmingham, Transilvania și Gustul românesc, alteori merg la magazinul polonez, Deli Casa. Sunt, însă, multe alte locuri din care cumpăr.“
“Sfintele Paști reprezintă, în fiecare an, o șansă în plus pentru cei ce au credință. Dumnezeu ne-a creat după chipul și asemănarea Sa. L-a trimis pe Iisus Hristos să ne arate ce și cum prin atâtea exemple, iar puterea credinței este imensă și vindecă. Să ajutăm, să redescoperim toleranța, bunătatea, iubirea, iertarea, mângâierea, fie doar cu vorba, cu un zâmbet, cu un gest”, conchide George.
Știm că mutarea într-o altă țară înseamnă multe eforturi.
Înseamnă curajul de a pleca și de a fi departe de cei dragi.
Și tocmai de aceea, te ajută să știi că banii tăi sunt în siguranță. Transferă bani simplu, rapid și fără comisioane bancare exagerate în România și nu numai.
“Vecinii englezi cheamă preventiv pompierii de teama lumânărilor aprinse”
Rodica și Marius Șovar sunt din București, respectiv din Topoloveni, Argeș, și de când s-au stabilit în Anglia au păstrat obiceiurile românești, însă nu fără surprize din partea localnicilor britanici. Rodica povestește: ”Marius a venit în Marea Britanie în 2016, eu l-am urmat în 2017. Primele șase luni le-am petrecut într-un orășel cu un singur magazin românesc, aproape de Oxford, unde este o biserică românească și am petrecut Paștele acolo. După câteva luni ne-am mutat în Londra, în Wimbledon, în iunie 2017, și de atunci mergem la slujbele de Paști ținute de comunitatea românească din zona noastră, în Merton.”
”Fun fact: An de an, vecinii bisericii la care mergem ne întreabă dacă nu ne este frică cu lumânările aprinse, deoarece este considerat pericol de incendiu. Le explicăm tradiția, și cu toate acestea ei cheamă Fire Brigade (n.a.: Brigada de Pompieri) să fie siguri că nu se întâmplă ceva nedorit”, dezvăluie Rodica despre experiența în Marea Britanie.
Ce preparate vor avea pe masa de Paște? ”Avem marele noroc să o avem pe mama mea cu noi, care ne pregătește bunătăți traditionale: drob, cozonac, friptură de miel. Ouăle se înroșesc în familie, obligatoriu când este fiul nostru acasă. Fără el nu avem voie să le înroșim. Deși piața ne oferă multe variante, preferăm doar vopsea roșie. Magazinul românesc din Merton ne aduce inclusiv ceramică tradițională, așa că avem parte de tot ce ne lipsește de acasă.”
„Tradiții păstrate din zona Moldovei”
Daniela Carabaș sărbătorește Paștele cu familia și mergând la biserica din zona unde locuiește, la St. Matthias Church din nord vestul Londrei, respectând obiceiuri pe care le-a păstrat din perioada în care era în țară, la Iași. Daniela povestește: “În săptămâna dinainte de Paște ne pregătim intens sufletește, adică ținem post mai sever, doar cu legume, fără ulei și fără delicatese.“
Ce pregătiri va face pentru masa de Paște? “Joi seara pregătim ouăle doar cu vopsea roșie, vineri ținem post negru, iar sâmbătă pregătim bucatele pentru masa de Paște. Facem sarmale, salată de boeuf, o friptură de miel și o ciorbiță. Sâmbătă seara mergem la Învierea Domnului, iar după ce luăm lumină venim acasă.“
“Când ne trezim avem tradiția din partea Moldovei să ne spălăm pe față, într-o cană avem apă cu un ou roșu și ceva bănuți, iar cine se trezește ultimul are voie să ia oul și banii pentru a îi aduce spor tot anul. Apoi mergem la familie în vizită, urmând ca a doua zi de Paște să ne ducem la biserică și după aceea așteptăm familia la noi.”
“Împărțim bunătățile cu vecinii englezi, le place mâncarea românească”
Lavinia și Laurențiu Iliescu locuiesc în Marea Britanie de nouă ani, când au venit de la Timișoara, și de atunci au petrecut sărbătorile pascale pe pământ englezesc.
“Ne amintim cu nostalgie de anii copilăriei când stăteam pe lângă mamele și bunicile noastre, iar ele scoteau din cuptor cozonacii pufoși cu miros de copt. Ne amintim de încondeierea ouălor și testarea lor, care era partea cea mai importantă.“, spune Lavinia.
Ce bunătăți vor pregăti? “În toți acești ani petrecuți în străinătate ne-am străduit să păstrăm tradițiile și rețetele preparatelor învățate de la bunicii noștri. Toată familia participă cu câte ceva. Băiețelul nostru Andreas și tatăl lui sunt degustătorii cozonacului și al checului. La sarmale în unii ani am mai trișat puțin, ni le trimitea mama soțului meu din România, nu de alta dar varza era producție proprie, la fel și carnea, iar gustul era de ACASĂ. În alți ani, pe când mama mea locuia împreună cu noi sarmalele erau partea ei, eu cu cozonacii și checul, iar Laurențiu, soțul meu, cu grătarul. După ce a mai crescut Andreas a primit și el sarcina lui, încondeierea ouălor. La fiecare sărbătoare împărțim bunătățile cu vecinii noștri englezi. Le place foarte mult mâncarea românească și mai cu seamă tradițiile noastre.“
“Totuși, nu mergem la biserică în noaptea de Înviere, deoarece nu avem una în apropiere, iar băiețelul nostru este încă mic, are cinci ani, și nu își poate gestiona emoțiile în locuri foarte aglomerate.“, explică Lavinia.
“Primesc Lumină și ciocnesc ouă roșii cu familia din România, online, la miezul nopții“
Ioana Ghiță vorbește deschis despre încercări atunci când ești departe de familia din România. “Sunt deja de sapte ani în UK, ani pe care îi număr după momentele pe care nu le-am petrecut alături de familie, a aniversărilor pierdute și a sărbătorilor departe. Paștele se apropie și la fel ca în alți trei ani nu pot fi lângă cei dragi. Îi mulțumesc însă în fiecare zi lui Dumnezeu că toți suntem bine și că tehnologia îmi permite sa fiu online cu ei. Să primesc Lumină, să ciocnesc ouă roșii cu ei la miezul nopții, după ce, în cele mai multe cazuri urmăresc la TV slujba de la Patriarhia Română. Totuși, chiar si când nu am ajuns acasă de Paști, am petrecut aici în Marea Britanie timp foarte plăcut alături de prieteni, încercând să ne simțim cât mai bine.“
Ce delicii pregătește? “Am căutat, cât mi-a permis timpul și priceperea să mă pregătesc pentru această sărbătoare și din punct de vedere gastronomic. Ce am reușit să prepar în fiecare an a fost minunata pască cu brânză de vaci și stafide. De înroșit ouăle s-au ocupat mereu ceilalți prieteni. Cozonacul am noroc că îl pot găsi în numeroasele magazine românești din Londra, unele care au chiar cozonaci delicioși făcuți în casă. Așa că, oriunde aș fi, mă voi bucura mereu de Paște, cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, aducătoare de speranță și lumină în viețile noastre. Vă doresc tuturor armonie, bucurie, liniște sufletească și Paște luminat!“, ne urează Ioana.
La TransferGo, îți oferim garanția că banii tăi ajung rapid și în siguranță la cei dragi. Și îți mai oferim ceva. Respectul pentru lupta ta pentru că știm cât Valorezi pentru România! Descarcă-ți aplicația TransferGo și alătură-te celor peste 3,5 milioane de utilizatori din întreaga lume!
“În fiecare zi de Paște îmi dau cu oul roșu în obraji“
Giulia Andrei locuiește în Tongham, Surrey, unde s-a mutat din București și are o tradiție despre care nu își amintește de unde provine, însă îi face mare plăcere să o ducă mai departe. “Mama mea este din Prahova, iar tata din Mehedinți, unde am și copilărit. Este posibil să fi reținut acest obicei de atunci, deși nu sunt sigură. Îmi aleg un ou pe care nu îl ciocnesc și în zilele de Paște, mă spăl pe față când mă trezesc și apoi îmi dau cu oul roșu în obraji ca să fiu îmbujorată tot anul. Apoi fie ciocnesc oul, fie îl păstrez tot anul următor. Am patru ouă de anul trecut și în funcție de cât de mult constat că se cristalizează, posibil ca un chihlimbar, înseamnă că va aduce bunăstare și prosperitate.“, dezvăluie Giulia.
Ce va avea pe masa de Paște? “În ultimii ani am adaptat rețeta de drob, în loc de miel pregătesc drob din pui. Am vrut să fac și stufat, dar nu am găsit toate ingredientele pe care mi le doream. Recent am descoperit un magazin românesc mai mare în Aldershot și un altul în Woking. Îmi doresc să înroșesc ouă pe care să le luăm cu noi în concediu, chiar mă gândeam cum să le ambalez să nu le sparg. Anul acesta vom face ceva deosebit, împreună cu soțul meu voi în concediu în Egipt, în Hurghada, unde se sărbătorește Paștele pe rit creștin. Vom merge și la biserică în noaptea de Înviere, sunt curioasă cum se desfășoară acolo tradițiile.“
“În general, îmi place să aduc Lumină de la biserică și chiar mi se pare că însuflețește casa. M-am bucurat să descopăr în apropiere de zona unde locuiesc o mânăstire construită la 1400, pe rit grecesc, toată din lemn. Arată fabulos. Iar în noaptea de Înviere preotul adresează <Hristos a Inviat!> în toate limbile țărilor ortodoxe. S-a mai deschis recent o biserică în Guildford, iar din 18 februarie este slujbă în fiecare duminică.“ conchide Giulia.
“Păstrez cu sfințenie tradiția hainelor noi. Îmi amintește de bunicii din Bucovina.“
Luminița Voiviciuc povestește despre modul firesc în care este sărbătorit Paștele în familia ei. “Eu sunt din Suceava, iar soțul meu, George, este din Vâlcea, așa că încercăm să îmbinăm tradițiile din ambele colțuri de țară. Din 2003, de când m-am mutat în Marea Britanie, sărbătorim Paștele în familia noastră într-un mod cât mai similar celui din țară. Împreună cu oameni dragi, cu mâncăruri tradiționale și cu ouă înroșite.“
“Încercăm să păstrăm obiceiurile cu care am crescut, respectiv păstrarea zilelor în care se înroșesc ouăle, în Joia Mare, zilele în care se gătesc diversele bucate sau zilele în care se fac paștile și cozonacii. Un alt obicei care îmi amintește de copilărie este să pun într-un bol cu apă un ou roșu, sfințit, câteva fire de busuioc, sfințite și acestea, și o monedă. Fiecare membru al familiei ia putin din acea apă și se spală pe față dimineața, timp de o săptămână după Paște, în Săptămâna Luminată, pentru curățenie sufletească, prosperitate și sănătate.“
“Chiar dacă nu reușim să ajungem la Înviere sau la slujba de a doua zi, sunt nelipsite hainele noi. Este o tradiție pe care o păstrez cu sfințenie și care îmi aduce aminte de bunicii mei din Bucovina. Cât de mândri erau de toți nepoțeii lor care-i vizitau pentru masa tradițională de Paște, în familie, etalându-și costume, rochițe, pantofi noi. Pentru mine a rămas un simbol sacru al trecerii în primăvară, al renașterii și al noului.“
“Încercăm să-i transmitem și fiului nostru, Alex, aceste tradiții, chiar dacă el s-a născut în Anglia și la vârsta lui tinde să creadă că Paștele înseamnă în primul rând ouă de ciocolată și Easter egg hunt (n.a.: vânătoarea de ouă de Paște) în grădină, împreună cu prietenii. Îi place să ne ajute la gătitul preparatelor tradiționale, inclusiv la vopsitul și decoratul ouălor, iar ciocnitul lor rămâne în topul activităților lui favorite.“
Ce bunătăți vor pregăti? “Dacă in primii ani petrecuți aici multe ingrediente și produse tradiționale erau trimise de ai noștri sau aduse din țară – îmi amintesc vremurile când soseam la Londra cu geamantanul încărcat de paști, cozonaci, sarmale, ouă roșii și tot ce se mai putea și era permis – acum găsim cam tot ce ne trebuie la magazinele românești sau lituaniene din zonă. De la frunze de varză pentru sarmale până la aperitive, carne proaspătă pentru salata de boeuf, ruladă sau friptura de miel etc..“
“În noaptea de Inviere, o candelă sau o lumânare stau mereu aprinse pe masă, deoarece Învierea presupune și înseamnă Lumină. Și multe, cât mai multe flori în toată casa și pe masă, alături de toate bunătățile. Alături de cei dragi, cu bucurie și voie-bună.“, încheie cu optimism Luminița.“
“Cel mai important este să mergem în noaptea de Înviere să luăm Lumină“
Gabriella Ștefan, născută pe meleaguri dobrogene, a folosit oportunitatea de a își ajuta fiul să studieze la o facultate din UK și s-a mutat împreună cu soțul în mijlocul Angliei, în zona Leicestershire. “Această provocare de a mă muta într-o altă țară la vârsta de 45 de ani mi-a adus multe conștientizări și aprofundări, iar una dintre ele a fost lipsa familiei și a prietenilor, în special de sărbători.“, spune Gabriella.
Ce va avea pe masa de Paște? “Pregătirile încep ca și în țară, vopsim ouă în Joia Mare. Dacă avem timp facem cozonac, iar drobul, ciorba și friptura de miel sunt nelipsite. Cumpărăturile în perioada de Paște și nu numai le facem de la magazinele românești. Produsele mă aduc mai aproape de ACASĂ și m-au făcut să realizez de fapt că nu sunt atât de departe. Cel mai important este să mergem în noaptea de Înviere să luăm Lumină. Iar faptul că biserica românească ortodoxă este la 40 mile (n.a.: 64 km) nu ne-a oprit să ajungem la slujbă, însă distanța m-a făcut să conștintizez că nu este atât de ușor ca în România. În schimb, ascult Deniile online și urmăresc pe Facebook ce minunății pot face anumiți români. Și as vrea să îl menționez pe Părintele Dan Petru Ghindea de la biserica Ortodoxă Română Sf. Apostoli Petru și Pavel, care a reușit să ne aducă o parte de ACASĂ în timpul slujbelor.”
Mai mult, povestește Gabriella, “o comunitate destul de mare de români a contribuit la cumpărarea bisericii din Notthingham și acum au în proiect construirea unei școli românești pentru copii. Devotamentul părintelui și implicarea enoriașilor demonstrează că poți sărbători Sfintele Sărbători de Paște sau oricare altă sărbătoare oriunde te-ai afla. Intensitatea unei liturghii ținute în Anglia am simțit-o mai profundă, enoriașii mai prezenți și mai activi creștineste decât acasă. Asta o dovedește biserica din Notthingham și acest Părinte, care încearcă să ducă mai departe limba și cultura românească pentru cei ce vor veni să locuiască pe aceste meleaguri. Oriunde suntem putem aduce o parte de ACASĂ cu noi, doar să avem credință. Un Paște Binecuvântat!”, încheie Gabriella.
Pentru românii din Marea Britanie, adaug o listă cu toate parohiile românești, ce poate fi accesata pe website-ul Ministerului Afacerilor Externe, aici: https://londra.mae.ro/node/762.
La final, dacă ți-a prins bine articolul și ai aflat ceva folositor din el,
dă-l mai departe printr-un share pe Facebook și WhatsApp,
sau orice alt mijloc de social media pe care-l folosești.
Vă dorim tuturor să aveți un Paște Luminat și Binecuvântat!