NHS și cu ce se mănâncă
Cei mai mulți dintre noi, cei care plecăm la lucru prin străinătăți nu prea vrem să știm ce este NHS-ul și cu ce se mănâncă.
Este Sistemul Național de Sănătate al Marii Britanii, care este în principiu gratuit.
Spun în principiu, pentru că nu este secretat și subvenționat de extratereștrii, ci este finanțat din taxele foarte mari pe care le plătesc contribuabili în UK.
Contrar părerii brexetierilor care vor cu orice preț să-și salveze NHS-ul lor de hoardele de emigranți prăpădiți de care ei nu mai au loc în spitale, lucrurile au fost manipulate grosolan.
Vă prezint în cinci puncte opinia mea bazată pe studii postdoctorale între 2010-2013 în domeniul migrației medicale către UK.
1. Emigranții care vin aici să câștige un ban, nu vin să stea prin spitale să-și piardă timpul cu mofturi de sănătate, ori să-și facă operații de frumusețe. Oricum nu se fac în NHS, că sistemul este subfinanțat, de mai mai îl va ajunge în curând pe românesc, dacă vor continua așa.
2.Dacă oamenii ajung prin spitale aici, ajung că au muncit până le-au sărit ochii, le-au înghețat încheieturile, li s-a perforat stomacul de foame și stres și chiar nu mai pot lucra. Așa că aici, cine câștigă de pe urma lor este tot cetățeanul englez care a votat că s-a săturat de ei.
3. Apoi sloganul NHS-ul nostru!, mă scuzați, care al vostru?
Mai mult de o treime din medicii din NHS s-au școlit pe cheltuielile altor țări. Da, India, Pachistan, România, Grecia, acestea sunt țările care au băgat banii implicit în acest sistem de sănătate. Și tot aceste țări pierd medici, adică banii investiți în educația lor. Iar pacienții acestor țări pierd un sistem de sănătate corespunzător. Dacă mai punem și numărul asistentelor străine care lucrează în UK, pe cel al dentiștilor și farmaciștilor, se vede clar cât de umflat ideologic este acest AL NOSTRU. Ca să nu mai pun că jumătate dintre studenții mei de la facultatea de medicină sunt de alte etnii decât cea britanică.
4.Cei care trăiesc în UK și muncesc și plătesc taxe, ar trebui să aibă aceleași drepturi la sistemul de sănătate, nu? Așa că îi rog pe autohtonii care nu muncesc și trăiesc din beneficii să fie puțin mai atenți când îi scuipă pe emigranți.
5.O altă bulină, spune că lumea vine în UK să facă health-tourism, adică să aibă operații gratis pe spinarea sistemului englez. Really?
Eu ca și cetățean englez, aștept 6 luni pentru o ecografie, iar medicul de familie îți recomandă cel mult paracetamol. Cei care locuiesc aici știu cât de greu este să obții o trimitere.
Da, sunt cazuri în care un părinte bătrân, aflat în vizită la copii are problemă și ajunge prin spitale. Nu prea seamănă a turism. Chiar dacă să zicem că ar alege între a avea o operație în România (de unde medicii locali au emigrat masiv spre UK) și în Anglia unde acum este tot ce a mai rămas din familia lor, cine poate spune că acest lucru este imoral?
Să vedem ce se va întâmpla cu NHS-ul după ce milioanele care au fost promise de brexetieri că se vor reîntoarce în NHS după ce s-au rătăcit ca Scufița Roșie prin pădurea UE, vor fi păpate de lup și populația nu va vedea nimic, pentru că ele nu au existat niciodată.
Povești de adormit rațiunea necritică. Și să mai vedem după ce climatul rasist se va accentua, căci asta se întâmplă când lumea devine mai flămândă, și mulță emigranți: medici, asistente vor pleca în țările de unde au venit. Cine va mai lucra în Care Homes? Cine va mai întoarce bolnavii prin spitale? Cine îi va mai opera?
Da, v-ați prins este tot vina emigranților, că din cauza lor lumea a votat…
Autor: Teodora Manea