Maria Mazilu, valenciana care scrie și simte românește
Să îți găsești locul în viața uneori poate fi simplu, iar alteori poate presupune un drum lung, plin de căutări și cotituri neașteptate. Pentru Maria Mazilu acest drum a fost mai mult decât unul interior, a însemnat o serie de călătorii peste hotare care au ajutat-o să își regăsească talentul și plăcerea de a scrie.
De 3 ani, Maria locuiește în Spania, la Valencia. Ea este autorul și contributorul Valenciana.ro, ghid de tradiții, locuri și evenimente ale orașului Valencia, scrie pe blogul personal mariamazilu.ro – Povești din realitate și lucrează la diverse proiecte jurnalistice și publicistice. În paralel, se dedică noului său proiect, care are ca obiectiv educarea și crearea unei comunități în sprijinul ieșirii din co-dependența emoțională. Cum a ajuns aici și cum e viața ei de acum, din diaspora, ne-a povestit chiar ea:
„M-am născut la Sinaia și am crescut la Bușteni, la bunica din partea mamei. Am rămas foarte legată de Bușteni. Este locul în care simt ce înseamnă ”acasă” până în adâncul firii.
După terminarea studiilor în București, am deschis propriul birou de insolvență. Deși timp de 13 ani am avut satisfacții de toate felurile, la un moment dat am simțit că nu mă mai regăseam în ceea ce făceam. A urmat o perioadă de căutări și întrebări. Am început să călătoresc mai mult decât o făcusem până atunci. În Asia de Sud-Est, copleșită fiind de natură, liniște, sălbăticie, am împărtășit impresii pe Facebook. Una din plăcerile mele cele mai mari este să transmit oamenilor din ce văd, simt, trăiesc. Am constatat surprinsă că adun ”like-uri”, și, că, scriind, am un tremur în stomac.
Succesul pe care l-a avut articolul scris în urma călătoriei, ”Maria Mazilu. Două luni în Asia. Ieșirea din labirint” și publicat pe site-ul Tedoo.ro, mi-a dat curaj și mi-a confirmat că acesta este drumul: pasiunea cea veche, scrisul. La sugestia unei prietene din România, mi-am făcut blogul personal mazy.ro – Povești din realitate, unde am început să scriu articole despre experiențele din viața de zi cu zi, dar mai ales din călătorii (în prezent blogul a devenit mariamazilu.ro).
A urmat apoi prima carte, ”Frământările unui pisoi salvat”, o carte cu două chipuri: pentru copii o istorie cu pisici, plină de tâlcuri, pentru adulți, povestea unor îndoieli și căutări personale. În personajul central se poate regăsi oricine cu fricile, îndoielile, nesiguranțele și căutările sale. Cartea a fost lansată cu succes pe 19 decembrie 2017 la București și, în primăvara anului următor, în opt localități din țară.
În prezent trăiesc în Valencia, Spania, unde m-am mutat din iulie 2016, cu o pauză de un an pentru a-mi lansa și promova cartea în țară. Până de curând m-am dedicat aproape exclusiv pasiunilor mele, a scrie și a călători. Le-am adus împreună sub marca Valenciana.ro – Ghidul tău în Valencia, un ghid virtual în limba română, dedicat orașului Valencia, ca destinație turistică și culturală.
Experiența sărbătorii ”Las Fallas”, pe care am trăit-o trei ani consecutiv, dar și informații importante despre aceasta, le-am reunit în articolul ”Las Fallas – mai mult decât un festival al focului” publicat în Revista National Geographic Romania. ”Las Fallas” este cea mai mare sărbătoare a Comunității Valencia, din 2016 fiind inclusă în patrimoniul imaterial UNESCO. Festivitate unică în lume, alcătuită din acte și manifestări distincte, durează 20 de zile și are un ritm foarte intens.
Pe parcursul anului 2020 am avut o colaborare și cu Radioul Românesc ”RoFmValencia”. Inițial m-am ocupat de rubrica de știri, apoi am avut emisiunea proprie ”Maria Mazilu – Povestiri din realitate”, dedicată dezvoltării personale.
De curând, m-am înscris la cursuri pentru formare în domeniul psihologiei, iar în prezent lucrez la dezvoltarea proiectului personal ”Codependenţa emoţională”. Prin dezvoltarea acestui proiect unic în România, îmi propun să informez cu privire la codepedența emoțională și să întemeiez o comunitate pentru a sprijini ieșirea din ea.
Deși locuiesc departe de țară, sunt legată de România în fiecare de zi. Liantul este limba română.
Am o sensibilitate veche pentru ea, o respect enorm și mă rușinez când fac greșeli, deși e inevitabil, mai ales când scrii în grabă. De asemenea, cred că a fi patriot înseamnă a face lucruri concrete pentru țară, care să influențeze chiar la un nivel micro și să inspire. Lucrul făcut bine și de calitate, nu doar că îl reprezintă pe autor, dar și molipsește. Am avut certitudini în acest sens în experiența antreprenorială din țară și chiar și aici. În orice mă implic, o fac cu seriozitate, atentă și la cei din jur, la nevoile și dorințele lor. Rădăcinile pe care le am, oamenii care mi-au marcat viața, toți cei dragi, sunt iremediabil legați de România și asta nu poate fi schimbat nicicum. ”
La fel ca Maria sunt milioane de români care trăiesc peste hotare și care merită aprecierea noastră, pentru felul în care își onorează țara mamă. Dacă și tu ești impresionat de poveștile lor și consideri că valorează pentru România, te invităm să semnezi petiția „Valorez pentru România”, pentru ca BNR să lanseze o bancnotă sau o emisiune numismatică de colecție dedicată diasporei: link petiție