Care este impozitul pe venit în Germania – Schimbări fiscale
Care sunt tipurile de venit impozabile în Germania?
Prin impozitul pe venit în Germania (Einkommensteuer) este impozitat tot venitul impozabil pe care o persoană îl obține în această țară. În legea pentru impozitul pe venit sunt definite 7 tipuri de venituri:
- Venituri din salariu (Einkünfte aus nichtselbständiger Arbeit)
- Venituri din capital (Einkünfte aus Kapitalvermögen)
- Venituri din închirieri (Einkünfte aus Vermietung und Verpachtung)
- Venituri din agricultura și silvicultură (Einkünfte aus Land- und Forstwirtschaft)
- Venituri din afaceri (Einkünfte aus Gewerbebetrieb)
- Venituri din muncă independentă (Einkünfte aus selbständiger Arbeit)
- Alte venituri (Sonstige Einnahmen)
Impozitul pe salariu (Lohnsteuer) este o formă specială a impozitului prin care este impozitat venitul angajaților. Angajatul nu trebuie să plătească singur impozitul, ci este scăzut din salariu și plătit automat către Finanzamt de către angajator.
Știm că mutarea într-o altă țară înseamnă multe eforturi. Înseamnă curajul de a pleca și de a fi departe de cei dragi. Și tocmai de aceea, te ajută să știi că banii tăi sunt în siguranță. Ai nevoie de un transfer de bani simplu, rapid și fără comisioane bancare exagerate în România și nu numai.
Asemănător impozitului pe salariu, impozitul pe câștigul din capital nu trebuie plătit de persoană, ci este automat preluat de sursă (ca de exemplu banca sau brokerul).
Sistemul de impozit în Germania se bazează pe un tarif progresiv, adică cei care câștigă mai mult, plătesc mai mult impozit. În Germania nu există o cotă unică a impozitului, ci există o progresie formată din 5 trepte.
Linia frântă arată limitele venitului pentru fiecare treaptă în parte și nivelul impozitului pentru acestea.
Linia curbă arată progresia care este aplicată cu adevărat venitului impozabil pentru a găsi cota de impozit. Este puțin mai ușor de înțeles dacă folosim următoarele exemple (Aplicat unei persoane singure pe anul 2022):
Dacă avem un venit de 12.000 de euro, cota impozitului va fi de 2.69%.
La un venit de 24.000 de euro, cota impozitului va fi de 13,68 %.
La un venit de 48.000 de euro, cota impozitului va fi de 23,18 %.
La un venit de 96.000 de euro, cota impozitului va fi de 32,35 %.
La un venit de 192.000 de euro, cota impozitului va fi de 37,17 %
La un venit de 384.000 de euro, cota impozitului va fi de 40,42 %.
La un venit de 768.000 de euro, cota impozitului va fi de 42,71 %.
Acesta este sistemul progresiv de impozit în Germania. Cei care câștigă mai mult, plătesc mai mult impozit pe venit. Pe site-ul Ministerului de finanțe (Bundesministerium der Finanzen) se poate găsi un calculator al impozitului pe venit (Einkommensteuerrechner).
La TransferGo, îți oferim garanția că banii tăi ajung rapid și în siguranță la cei dragi atunci când alegi să realizezi un transfer de bani internațional. Și îți mai oferim ceva. Respectul pentru lupta ta pentru că știm cât Valorezi pentru România! Descarcă-ți aplicația TransferGo și alătură-te celor peste 3,5 milioane de utilizatori din întreaga lume!
Suma de 9.984 de euro este suma care este scutită de impozit pe venit pentru fiecare persoană. Impozitul pe venit reprezintă cea mai mare sursă de impozit din Germania, cu o cotă de aproximativ 38,5% din impozitul total.
Cea mai mare valoare a impozitului este plătită de cei care câștigă peste 53.670 euro pe an (25% din plătitorii de impozit pe venit) și însumează 76.5% din totalitatea impozitului pe venit încasat.
A doua grupă, cei cu venit între 31.723 și 53.670 euro pe an (25% din totalul plătitorilor de impozit pe venit) plătesc un impozit care însumează 17,1% din totalitatea impozitului pe venit.
Cea mai numeroasă grupă de plătitori (aproximativ 50% dintre plătitori) plătește cea mai mică parte din totalul încasărilor din impozit pe venit: 6,4%. Aceștia au un venit de maxim 31.723 euro pe an.
Dacă urmează să te muți în Germania, poți vizita site-ul https://ajutorintegrare.eu/ pentru mai multe informații.
La final, dacă ți-a prins bine articolul și ai aflat ceva folositor din el, dă-l mai departe printr-un share pe Facebook și WhatsApp sau orice alt mijloc de social media pe care-l folosești.
Citește și articolul de aici pentru a afla informațiile importante legate de rezilierea contractului de închiriere ca chiriaș în Germania
Spor la bani de la noi de la TransferGo!