Impactul banilor trimiși acasă
În ultima vreme știrile despre refugiați au dominat titlurile din presa Europei.
Mai toate aceste știri au prezentat numai părțile negative ale acestui proces, și ca atare, doar o parte din povestea migrării.
Rolul migranților în Europa și Marea Britanie
Motivele pentru care oamenii aleg să migreze în altă țară sunt la fel de diferite și la fel de numeroase ca cei care o fac.
Populația Europei care migrează dintr-o țară în alta a ajuns la 30 de milioane de persoane și crește în mod constant. Unii dintre ei au plecat de acasă pentru a scăpa de ororile și atrocitățile care aveau loc în țara de origine, alții din cauza situației financiare care a dus la prăbușirea masivă a industriilor în care lucrau și rata mare mare a șomajului.
Cei de la Huffington Post au scris recent despre cum arată profilul unei persoane care a plecat de acasă pentru că domeniul în care lucra nu îi mai putea oferi un trai decent din punct de vedere economic.
Elena Nebunelea a fost broker în asigurări și era șefa echipei la jobul ei din România. A declarat pentru Huffington Post că “aveam o carieră construită acolo și mi s-a dat multă responsabilitate, dar o schimbare de legislație din vremea crizei financiare a dus la haos și compania la care lucram a dat faliment lasând mii de oameni respectați și muncitori fără un loc de muncă”
Ea și soțul ei au emigrat în UK pentru a scăpa de dificultățile financiare. Acum Elena lucreză în curățenie și în paralel studiază să obțină un certificat de contabilitate pentru Marea Britanie. Elena și soțul ei trimit bani acasă lunar, mai ales fiicei lor rămasă în România. Elena este un exemplu de muncitor care domină piața muncii din UK.
Impactul Remitențelor
Un migrant trimite acasă anual în jur de $12.000. Aceste remitențe fac între 5-7% din PIB-ul european.
Venitul anual în majoritatea țărilor de proveniență este de aproximativ $20,000 așa că suma trimisă este echivalentă unui salariu pentru gospodăria respectivă. Asta face ca familia respectivă să își îmbunătățească substanțial nivelul de trai.
Ani la rând, piața remitențelor a fost dominată de două mari companii: Western Union și MoneyGram. Acestea ofereau un serviciu de transfer de bani internațional puțin mai convenabil decât băncile, fiind de asemenea scump: până la 29% din totalul sumei tranzacționate merge pe comision.
Nu este nevoie să fii un priceput în ale matematicii să îți dai seama că aceste taxe incredibil de mari diminuează impactul dorit la destinație și încetinesc atingerea obiectivelor pe care migranții le au în țara de origine.
Bineînțeles, cei care au avut de câștigat din asta nu au fost cei care au trimis acești bani, ci duo-ul MoneyGram – Western Union.
Importanța acestor venituri asupra țărilor care le primesc, nu poate fi trecută ușor cu vederea. Experții din domeniul bancar estimează că acestea vor atinge un total de $681 miliarde până la sfârșitul acestui an. Într-un discurs livrat la TED, CEO-ul KNOMAD, Dilip Ratha a menționat cu privire la asta:” Banii trimiși anual de către migranți finanțează educația, sistemul de sănătate, investițiile în afaceri, operații, nunți și înmormântări la care nu pot participa cei care trimit acești bani.”
Un nou jucător pe piață oferă o metodă alternativă de a trimite bani, mai ușoară și mai iefitnă
Acum trei ani un grup de prieteni care aveau un business de import-export erau afectați serios de taxele mari ale bancilor și problemele din sistemul bancar, așa că s-au hotărât să găsească o cale mai bună. Așa că au fondat TransferGo.
TransferGo oferă o cale rapidă, ușoară și sigură de a trimite bani acasă. Prin implementarea unei tehnologii de ultimă oră și prin sistemul de plată “local in – local out” în colaborare cu băncile din peste 30 de țări, TransferGo permite utilizatorilor să trimită și să primească bani de oriunde, la orice oră din zi sau din noapte.
CEO-ul și co-fondatorul TransferGo, Daumantas Dvilinskas, spune:”Banii aceștia pe care oamenii îi trimit acasă fac diferența dintre a trăi de pe o zi pe alta și a avea un stil de viață mai mult decât decent. La doar doi ani după ce am început această călătorie, migranții muncitori care trimit bani acasă pot să economisească mai multe de 90% din costurile de transfer, iar banii sunt trimiși acasă familiei într-o zi lucrătoare. Este un pas uriaș.”
Deși este o companie tânără, TranasferGo a atras un număr impresionant de utilizatori care sunt persoane fizice, dar și businessuri care își fac plățile folosind această metodă de încredere și mult mai ieftină.
Inovația din cadrul TransferGo și modele de business pe care le folosesc, le-au adus multe premii internaționale oferite de organizații cu profil financiar sau din domeniul tehnologiei.