Eticheta de „emigrant român în căutarea unei vieți mai bune” lipită pe frunte și de suflet.
În septembrie, se împlinesc trei ani de cand pășeam pentru prima dată în UK, cu eticheta de „emigrant român în căutarea unei vieți mai bune” lipită pe frunte și de suflet.
Au zburat anii! Aș fi tentat să spun acum, pentru că timpul te face să uiți multe. N-au zburat, au fost ani lungi și intenși, care m-au schimbat. N-o să încep să înșir cât de greu a fost și câte am îndurat, pentru că, din fericire, n-au fost situații ieșite din comun.
Majoritatea au fost în limita suportabilității, iar când n-au fost, am avut noroc mereu de câte o mână întinsă. Prietenii valorează mult în viața din străinătate.
Prietenii adevarați, nu cei de grătar, se-nțelege.
Interesant este, însă, modul în care anii petrecuți aici m-au schimbat. Fizic, am slăbit vreo 7-8 kilograme, am devenit mai „ațos”, mai rezistent la efort, pentru că antrenamentul vieții de șantier își pune amprenta. Până și barba, din cauza prafului, a devenit mai țepoasă.
Ritmul de viață se schimbă și el, iar vremurile când nu puteam adormi înainte de miezul nopții sunt o amintire îndepartată. Mă întind în pat, închid ochii, știu că am 8 ore atât de importante să mă refac și adorm în câteva minute. Rar îți mai permiți excese, știind cât te ustură a doua zi.
Dar mai interesant e modul în care te schimbi din punct de vedere psihic, mental.
Și de multe ori mă gândeam: dacă ar fi vreodată momentul să o iau de la capăt în România, aș fi mult mai pregătit.
Pentru că, de voie, dar mai mult de nevoie, viața de aici m-a învățat să fiu mai deschis la schimbare, mai dispus să învăț, să mă adaptez, să mă recalific și, la fel de important, să-mi vând marfa mai bine.
Aici, marfa sunt eu. Din acest motiv, prefer sistemul de muncă prin agenții, pentru că pot să negociez banii, să plec dintr-un loc în care nu mă simt bine, să îmi caut joburile pe care le consider avantajoase.
Într-un an, pot să lucrez într-un proiect sau două sau pot să schimb 10-15 locuri de muncă. Dar pentru a lucra în sistemul acesta trebuie să păstrezi contactul cu 3-4 agenții de plasare și să aduni referințe bune din locurile în care lucrezi.
Ca să vă faceți o idee cum gândesc agențiile (serioase) de plasare a forței de muncă, un angajat de la o astfel de companie, cu care sunt în contact de ceva vreme și cu care m-am împrietenit, îmi spunea odată, când l-am întrebat cât îi poate oferi unui prieten care își caută de muncă:
„Avem un minim și un maxim în care trebuie să ne încadrăm. Când vorbesc cu el la telefon, văd cum se prezintă, ce calificări are, cum descrie ce știe să facă, în ce joburi a fost, ce referințe poate prezenta. În funcție de asta, stabilim plata. Daca el îmi spune, într-o engleză stricată, că știe să facă de toate, îl pun pe lista de așteptare sau îl trimit la un job unde pretențiile nu sunt prea mari.”
În traducere, asta înseamnă un job pe care îl refuză toți ceilalți.
În fine, am primit uneori mesaje, de la oameni cu care se întâmplă să discut pe facebook, în general tineri de 20-25 de ani, care ar vrea să vină în Marea Britanie și care mă întrebau: ce să fac, să reușesc acolo?
Ideal e să știi să faci ceva bine.
Nu contează că te pricepi să repari scaune sau mașini, că te pricepi să mixezi muzică, să gătești, să faci cocktailuri sau să ai grijă de copii. Dacă știi să faci bine un lucru, ofertele aici sunt atât de multe și variate, încât ai toate șansele să reușești.
Dacă nu știi să faci bine un lucru, să fim onești – nu mulți ne putem lăuda cu asta, atunci vino pregătit să înveți. Vei reuși.
Viața în străinătate este grea? Măcar transferul de bani să fie ușor și fără bătăi de cap.
Fă-ți un cont pe TransferGo Și trimite bani acasă și internațional ieftin, simplu și rapid.