Documentul de rezidență UE ca lucrător în Danemarca
Documentul de rezidență UE (cunoscut și ca certificat de înregistrare) îți dă dreptul de a locui în Danemarca. Ca cetățean român, poți obține documentul de rezidență UE ca lucrător dacă faci o muncă efectivă și reală în Danemarca, conform legislației UE.
Aici la TransferGo vrem să îți face viața departe de casă cât mai ușoară! Nu doar prin tarifele noastre de transfer care sunt printre cele mai mici care există și la un nivel de securitate care este foarte ridicat, dar și prin toate aceste informații pe care le pregătim pentru tine. În acest articol îți spunem ce este documentul de rezidență UE ca lucrător în Danemarca și ce condiții trebuie îndeplinite pentru a-l obține.
La ce-mi folosește documentul de rezidență UE?
Atunci când mergi să îți înregistrezi adresa de domiciliu la municipalitatea locală în care vei avea reședința, ai nevoie să prezinți documentul de rezidenta UE. Când îți înregistrezi adresa ți se va oferi și numărul CPR danez. Așadar, înainte de a putea înregistra o adresă de domiciliu și de a primi numărul CPR, ai nevoie de un document de rezidență UE.
Aici la TransferGo vrem să îți facem viața departe de casă cât mai ușoară. Nu doar prin costurile noastre de transfer, care sunt printre cele mai mici pe care le poți avea atunci când realizezi un transfer de bani online și prin siguranța pe care ți-o oferim, dar și prin toate aceste informații pe care le pregătim pentru tine.
Cine poate fi înregistrat ca lucrător?
Poți fi înregistrat ca lucrător dacă faci o muncă reală și efectivă în Danemarca. Ce înseamnă că munca este reală și efectivă? Înseamnă ca lucrezi la un angajator și că primești bani pentru aceasta în baza unui contract de muncă. Munca trebuie să se desfășoare pe o perioadă prelungită și pentru un număr minim de ore în fiecare săptămână. Toate acestea reprezinta conditii ale legislației UE și ți le prezentăm în detaliu mai departe.
Agenția responsabilă pentru acordarea documentului de rezidenta UE ca lucrător în Danemarca este Agenția Daneză pentru Recrutare și Integrare Internațională (SIRI):
https://www.nyidanmark.dk/de-DE/Contact-us/Contact-SIRI
Care sunt condițiile pentru a fi înregistrat ca lucrător?
Agenția îți analizează cererea pe baza legislației UE. Conform acestei legislații, ai statut de lucrător în UE dacă:
- Faci o muncă plătită cel puțin 10-12 ore pe săptămână;
- Contractul tău de muncă este pe o perioadă de minimum 10-12 săptămâni;
- Munca este efectivă și reală (se iau în considerare, printre altele, salariul, precum și cerințele menționate mai sus privind numărul de ore lucrate și durata angajării).
În evaluarea muncii pot fi incluși și factori precum acordurile de negociere colectivă, plata de concediu și contribuția la plata pensiei. Cu toate acestea, absența acestor condiții în contractul tău de muncă nu înseamnă în sine că munca nu este efectivă și reală.
Notă. Când depui cererea, trebuie să prezinți contractul de muncă și/sau o declarație a angajatorului care descrie condițiile tale de angajare. Dacă însă ai început deja să lucrezi, poți include chiar copii ale declarațiilor de plată.
Știm că mutarea într-o altă țară înseamnă multe eforturi. Înseamnă curajul de a pleca și de a fi departe de cei dragi. Și tocmai de aceea, te ajută să știi că banii tăi sunt în siguranță. Ai nevoie să faci un transfer de bani online simplu, rapid și fără comisioane bancare exagerate în România și nu numai.
Ce se întâmplă dacă sunt lucrător temporar?
Dacă ți se garantează muncă plătită pentru cel puțin 10-12 ore pe săptămână timp de cel puțin 10-12 săptămâni, iar acest lucru este menționat în contractul tău de muncă temporară, poți fi considerat lucrător în același mod ca și persoane cu un loc de muncă regulat. Dacă, în schimb, nu ți se garantează un anumit număr de ore pentru o anumită perioadă, nu vei putea fi încadrat ca lucrător conform legislației UE.
Cu toate acestea, dacă poți veni cu documente care arată că ai muncit ca lucrător temporar în ultimele 10-12 săptămâni timp de cel puțin 10-12 ore pe săptămână, este posibil să fii înregistrat ca lucrător, chiar dacă nu ai garanție un anumit număr de ore de lucru pe săptămână. Așadar, trebuie să poți dovedi munca deja făcută cu declarații de plată sau alte documente doveditoare.
Citește și Cum să găsești locuri de muncă în Danemarca pe Facebook.
La final, dacă ți-a prins bine articolul și ai aflat ceva folositor din el, dă-l mai departe printr-un share pe Facebook și WhatsApp, sau orice alt mijloc de social media pe care-l folosești.
Spor la bani de la noi de la TransferGo!