De ce este bine să aveți o meserie calificată în Germania
Sistemul de pregătire profesională (Asubildung) are o lungă tradiție în Germania. Spre deosebire de situația din România, în Germania un muncitor calificat profesional este corect apreciat. Mai mult decât atât, își va găsi un loc de muncă sigur și bine plătit.
Ausbildung este ceea ce noi cunoaștem drept „școală de meserii”. În foarte puține locuri în Germania veți fi angajat fără un curs de calificare profesională. Printre puținele meserii care nu necesită aceasta școlarizare sunt cea de lucrător de serviciu de salubritate, de chelner, de poștaș. În rest, toate celelalte meserii necesită dovadă că ați absolvit o formare profesională.
TIPURILE DE CALIFICARE PROFESIONALĂ
Cele două tipuri de formare de care veți află cel mai des sunt:
- formarea profesională duală (Duale Berufsausbildung) (în întreprinderi și școli profesionale) – și
- formarea profesională școlară (Schulische Ausbildung) (în școli profesionale – Berufsfachschule – școală profesională specializată, sau colegii profesionale)
Dacă formarea duală se bazează în egală măsură pe teorie și practică și durează între doi și patru ani, formarea școlară pune mai mult accentul pe teorie și durează între unu și trei ani și jumătate.
IMPORTANT: În vreme ce formarea profesională duală este gratuită și recompensată sub formă unui salariu, formarea profesională școlară nu este remunerată. Mai mult decât atât, în unele cazuri se vi se cere chiar plata taxelor școlare.
Cel mai popular tip de calificare este Duale Berufsausbildung, numit și betriebliche Ausbildung.
Formarea profesională duală
Aproximativ 70% din formările profesionale absolvite în Germania sunt de această formă. „Dual“ inseamana o formare dublă: în egală măsură teoretică (în școală profesională) și practică (în întreprindere).
Majoritatea meseriilor recunoscute în Germania sunt formate conform sistemului dual. Mai ales meseriile din meșteșugărit, comerț, industrie, servicii sau agricultură sunt formate în sistemul dual. Există o gamă variată de firme și instituții în diverse domenii care oferă Ausbildung și apoi angajare imediată, că de exemplu bănci (Deutsche Bank, Sparkasse), hipermarketuri (Aldi, Rewe, Lidl), camera de comerț, primăria, saloane de coafură ce oferă cursuri de hair-stylist, firme de asigurare etc.
Cele mai populare meserii pentru calificarea profesională duală sunt:
- vânzător (Verkäufer/în)
- tehnician auto (Kfz-Mechatroniker)
- specialist IT (Fachinformatiker)
Care sunt cerințele pentru a putea urma un Ausbildung?
Teoretic, pentru admiterea la o formare profesională nu este necesară o anumită diplomă de absolvire a școlii. Oricine poate absolvi o formare profesională duală, indiferent de sex, vârstă sau școala absolvită. În practică însă, multe întreprinderi stabilesc cerințe minime pentru candidați, de exemplu o anumită pregătire școlară sau note bune la anumite materii.
Totodată, există ´câteva lucruri necesare indiferent de formarea pe care o veți urmă, și anume:
- numărul de identificare personală (Identifikationsnummer) (îl primiți de la Finanzamt)
- un cont bancar (Bankkonto)
- cardul de asigurare socială (Sozialwersiecherungausweis) (îl primți de la asigurarea de sănătate)
- asigurarea de sănătate (Krankenversicherung)
- cazier (Aufzeichnung)
- o adeverință de sănătate, dacă aveți sub 18 ani
- diplomele de la școală (recunoscute/ vizate)
În ceea ce privește stăpânirea limbii germane, în general, nivelul minim pe care trebuie să îl aveți este B2.
IMPORTANT: Vizarea actelor de studii din învăţământul preuniversitar se realizează de către Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşți şi Inspectoratele Școlare Judeţene. Pe pagină CNRED – Centrul național de recunoaștere și echivalare a diplomelor, găsiți informațiile de care aveți nevoie: pagină cnred.edu.ro, sub secțiunea „Proceduri pentru străinătate”.
Cât durează o formare profesională duală?
Durata acestui tip de pregătire este în general între doi și patru ani, în funcție de meseria aleasă.
La absolvire trebuie susținute și promovate de regulă două examene importante: examenul intermediar și examenul final. Examenul intermediar este dat la mijlocul perioadei de formare, iar odată cu promovarea celui final se încheie formarea profesională.
SALARIUL PE PERIOADA AUSBILDUNG-ULUI
Formarea profesională duală este gratuită. În plus, ea este remunerată de către statul german pe toată durata pregătirii.
Câți bani primiți lunar?
Salariului poate varia foarte mult în funcție de branșă, locație și de mărimea firmei/instituției. Totuși, la 1 ianuarie 2020 statul german a reglementat plata unui salariu minim pentru cursanți.
Conform acesteia, în 2021 salariul minim este de 550 euro pe luna, pentru primul an. Salariul crește de la an de pregătire la an de pregătire. În 2022 acesta este așteptat să fie de 585 de euro, iar în 2023 de de 620 de euro.
IMPORTANT: Salariul minim (sau salariul primit în oferta) reprezintă salariu brut. Din acesta, veți avea de plătit asigurările sociale (medicală, pensie, de îngrijire și șomaj). În situația în care veți depăși limita minimă a venitului neimpozabil anual (9.696 de euro în 2021), veți avea de plătit și impozit pe salariu.
FINANȚARE DE CĂTRE STAT PENTRU FORMARE PROFESIONALĂ
Pentru finanțarea unei formări profesionale sau a unei perfecționări va puteți ajut de anumite servicii de sprijin financiar (finanzielle Unterstützung)
Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (Agentur für Arbeit) sau Jobcenterul autorizat decide dacă finanțarea unei perfecționări este calea corectă în scopul integrării dumneavoastră în piața muncii. Tot acolo se stabilește dacă îndepliniți condițiile necesare pentru a primi suport financiar.
Pe pagină web a Agenției găsiți informații detaliate: arbeitsagentur.de/bildung/ausbildung/berufsausbildungsbeihilfe-bab
(alocația pentru pregătire vocațională sau Berufsausbildungsbeihilfe – BAB)
SFAT: Majoritatea paginilor instituțiilor oficiale au o secțiune numită ,,Leichte Sprache”. Aici veți găsi informația de care aveți nevoie în limbaj simplu, care este mult mai ușor de înțeles. Vă sfătuim să vă îndreptați către ,,Leichte Sprache”, până când stăpâniți mai bine limba germană!
Ministerul Educației și Cercetării (Bundesministerium für Bildung und Forschug) a pregătit o broșură cu toate informațiile existente în ceea ce privește Ausbildung-ul, în limba română aici.
Dacă cauți un curs de formare, avem câteva recomandări pentru tine, click aici!