Cum să vă începeți viața în Germania cât mai ușor: limba germană, reședință, acte de identitate și integrare
V-ați hotărât să emigrați în Germania? Ca cetățean român, nu aveți nevoie de viză sau de permis de şedere pentru a călători sau a trăi în Germania. Puteți călători liniștit pe baza pașaportului sau a cărții de identitate.
Pentru o sedere de până în trei luni este suficient să aveți un act de identitate valabil. Dacă însă doriți să rămâneți în Germania mai mult de trei luni, este necesar să fiți înregistrat ca șomer în căutare de muncă, salariat sau lucrător independent.
1. Acte necesare pentru început de drum
- Pașaportul și cartea de identitate, amandoua cu o valabilitate de cel puțin şase luni. Va recomandăm sa verificati data de expirare a actelor de identitate și sa aplicati pentru înnoirea lor deja din România, dacă expiră la mai puțin de șase luni. Altfel, cheltuielile vor fi mari la reprezentanțele României în Germania
- Certificatul de naștere și cel de căsătorie (dacă este cazul), model nou emis după 01.01.1998. Dacă sunt emise înainte de 1998, acestea trebuie preschimbare la autorităţile care le-au emis.
- Diplomele de studii și/ sau certificatele de calificare și câte o traducere autorizată a lor în limba germană
- Certificat de cazier judiciar, tradus în limba germană de un traducător autorizat
- Cardul European de Asigurări de Sănătate, pe care este util să îl aveți până când veți fi înscris în sistemul german de asigurări de sănătate.
2. Condiții de înregistrare a domiciliului – Wohnsitz Anmeldung
Odată ce aveți un domiciliu, primul pas pe care trebuie să-l faceţi este să vă înregistraţi la oficiul local de evidență a populației din localitatea unde aveți domiciliul – Einwohnermeldeamt.
- Termenul în care trebuie să vă înregistrați este de maxim două săptămâni (șapte zile în unele landuri).
- Înregistrarea se face pe baza unui formular – Anmeldeformular (Meldeschein în unele landuri)
- Actele de care aveți nevoie la înregistrare sunt: pașaportul, cartea de identitate (certificatul de naştere, pentru copilul care nu are încă act de identitate) și formularul de confirmare de la proprietar/ă – Wohnungsgeberbestätigung.
Pe pagină de internet a oficiului de evidență a populației găsiți și puteți completa online cele două formulare: cel de înregistrare și cel de confirmare de la proprietar – Formulare. După aceea le puteți tipări și semna. Puteți chiar ruga proprietarul/a să vă ajute cu completarea Wohnungsgeberbestätigung, care trebuie oricum să aibă și semnătura lui/ei.
Formularele sunt ușor diferite pentru fiecare land, respectiv oraș din Germania. De aceea va recomandam să vă folosiţi doar de cele pe care le găsiți la biroul de evidenţă a populației de care aparțineți.
Pentru a afla adresa oficiului de care aparțineți, căutați pe Google “Wohnsitz Anmeldung + localitate/ cod poștal”. De exemplu: “Wohnsitz Anmeldung Dortmund ” sau “Wohnsitz Anmeldung Stuttgart”. Secțiunea pe care o căutați este cea de contact – Kontakt sau Behörden (autorități). Apoi puteți alege biroul care este cel mai aproape de adresa dumneavoastră și vedea programul cu publicul – Öffnungszeiten. Mai mult, puteți vedea dacă aveți nevoie să faceți o programare înainte – Online Termin.
3. Cursuri gratuite de limba germană – Învățați limba germană!
Dacă plănuiți să vă începeți viața în Germania, una din necesitățile principale ar fi să învățați limba. Această pentru că te face să te simți mai puțin străin și mai puțin singur să poți înțelege ce se vorbește în jurul tău: conversaţii simple la muncă, pe stradă ori la magazin. Mai mult decat atat, veți avea nevoie de cunoștințe minime de limbă germană în viața de zi cu zi: pentru a putea comunica cu autoritățile, cu angajatorul, cu centrele de consiliere.
Există multe surse foarte bune de învățare a limbii online. În plus, un număr mare sunt gratuite, deci nu va trebui să cheltuiți niciun ban. Iată câteva dintre ele:
- Lecțiile de vocabular și gramatică pe care le oferă DeutschAkademie – mergeți la secțiunea “Cursuri de germană” de pe site-ul lor și le veți găși ușor!
- Cursurile gratuite de la Deutsche Welle – căutați pe Google “cursuri germană DW”. Va interesează nivelurile A1 și A2, adică cele de începători.
- Un ghid foarte bun de conversație cu audio în germană și texte traduse în română – căutați pe Google “ghid de conversație român-german audio germană-cuvinte-expresii”
4. Curs de integrare, pentru că începutul să vă fie mai ușor
Cursul de integrare (Integrationskurs) durează șase luni la zi și nouă luni la cursul de seară. Este compus dintr-un curs de limba germană (Sprachkurs) și un curs de orientare (Orientierungskurs).
Cursul de limba germană este de la nivelul A1 până la nivelul B1, inclusiv. Nivelul B1 (mediu) este minimul acceptat pentru a putea fi înscris la un curs de formare profesională – Asubildung. De asemenea, valorează mult să fi învățat limba la un institut german. Cursul de orientare vă informează despre aspectele cele mai importante ale vieții în Germania și va ajută să ajungeți să vă descurcați independent.
Nu este gratuit. Însă, că român (cetățean UE), puteți cere la absolvirea cu succes a cursului rambursarea a jumătate din costul lui. Este o subvenție semnificativă în bani pe care o oferă statul german!
Instituţia care administrează alocarea acestor cursuri este Oficiul Federal pentru Migrație și Refugiați (BAMF – Bundesamt für Migration und Flüchtlinge). Căutați “bamf-navi.bamf.de”. Mai departe, pe pagina secțiunii “Course locations”, introduceți codul poștal al adresei dumneavoastra. Vi se vor afișa astfel toate școlile care oferă cursul de integrare, aflate în vecinătate.
De asemenea, dacă vă gândiți să plecați la muncă sezonieră în Germania, vă recomandăm următorul articol.