Cum închiriezi un apartament în străinătate
Poate unul din cei mai importanți pași când te muți într-o țară străină, dincolo de sursa de venit, este locuința. O locuință bună se găsește greu, după documentări serioase și vizite multe. Sunt și soluții mai ușoare, însă compromisurile se simt în timp. Cu cât începi să cauți mai din timp, cu atât e mai bine.
Actele de identitate: Înainte să începi să cauți chirie, trebuie să ai la dispoziție cel puțin un document care atestă identitatea ta, cât și unul care arată că ești legal în țara în care închiriezi. În Marea Britanie, ca român, este suficient să ai un act de identitate la tine. Actele nu se rețin de către proprietar, el are dreptul să facă doar copii, nu să și țină actul de identitate.
Bugetul: Experiența celorlalți spune că suma lunară pe care o plătești pe chirie nu trebuie să depășească 30-35% din veniturile tale lunare, mai ales dacă mai vrei să și trimiți bani acasă sau să pui ceva deoparte. Mai bine alegi o zonă mai îndepărtată de centru decât să stai în buricul târgului și să nu îți permiți să trăiești.
Costurile cu garanția și alte taxe: Pe lângă costul cu chiria, la început vei avea de plătit un deposit (garanția). El variază în funcție de câtă încredere prezinți în fața proprietarului sau a agenției și începe de la o lună și jumătate și poate ajunge chiar și la 3-6 luni. Banii în Marea Britanie sunt depuși la o agenție terță (DPS – deposit protection scheme), care are grijă ca la final suma să ajungă înapoi la tine.
Pe lângă acest cost, vei mai avea de plătit agenția imobiliară (dacă este cazul) și costurile de verificare a identității (din nou, doar dacă e cazul).
Facturile la utilități: Unele contracte de închiriere acoperă și facturile lunare la utilități, însă trebuie să verifici cu foarte mare atenție ce este inclus și ce nu. De cele mai multe ori, chiriașul plătește taxa de consiliu, apa, gazul, electricitatea, taxa de licență TV, abonamentele de internet sau cablu TV.
Electrocasnice, mobilă și alte obiecte incluse în contractul de inchiriere: Ai grijă ca toate electronicele, electrocasnicele, mobila promise de proprietari sau de agenție să fie trecute pe contract și într-un inventar cu fotografii. Doar așa te poți asigura că vei găsi toate lucrurile la locul lor când te vei muta și nu vei avea surprize neplăcute. Asigură-te că electronicele și electrocasnicele sunt în stare de funcționare când te muți.
Ai grijă: Fă fotografii obiectelor din casă în momentul în care te muți și apoi când pleci către o locuință nouă. Verifică datele de pe contoare la electricitate, gaz și (dacă e cazul) apă, ca să nu plătești mai mult decât ai consumat. Păstrează datele de când te-ai mutat și până la plecare.
Verifică totul cu foarte mare atenție: Mai ales dacă te muți într-o clădire mai veche, verifică geamurile, ușile, scurgerea, robinetele, caloriferele, centrala, luminile. Totul trebuie să funcționeze corect.
Resurse utile: Dincolo de timpul petrecut pe motoarele de căutare, noi îți recomandăm să începi de pe rightmove.co.uk sau de pe zoopla.co.uk și să vezi ce ți se potrivește ca buget, zonă, dimensiune și citește cu mare atenție drepturile și obligațiile pe care le au toate părțile implicate în procesul de închiriere.