Claudia Anghel, moașa recunoscută de Regatul Unit pentru grija ei extraordinară
Anul acesta a pus în dificultate marea majoritate a sistemelor medicale din lume și a venit ca o grea încercare pentru cadrele medicale, însă, ca orice perioadă dificilă, ne-a arătat cine sunt adevărații eroi. Eroi care nu au cedat în fața virusului și s-au comportat cu demnitate și responsabilitate, muncind în continuare pentru binele comun. Printre aceștia se numără Claudia Anghel, o moașă dedicată, care a emigrat de 7 ani în Marea Britanie și care a fost aleasă una dintre fețele campaniei de 72 de ani de la înființarea sistemului medical de stat britanic, NHS.
În prezent moașă la Spitalul Universitar din Coventry, Claudia se numără printre românii care și-au dorit mai mult de la viață. Ea a ales să își facă bagajul și să plece în căutarea unui viitor cu mai multe oportunități în Marea Britanie.
„Eu aveam un rost în România ca să zic așa. Sunt singura din familia lărgită care a emigrat. Am doctori, procurori, oameni cu afaceri prospere în familie. Și eu eram destul de bine. Însă de mic copil am fost o luptătoare și mi-am dorit mai mult,” își amintește Claudia.
În 2013, ea ateriza pe pământ britanic fără ca măcar să vorbească fluent limba sau să aibă un loc unde să stea. Dar avea în suflet multă speranță, o doză consistentă de ambiție și un post cu normă redusă confirmat la spitalul din Walsall, la nord de Birmingham. Mai avea în spate 20 de ani de experință ca moașă la Spitalul Municipal din Călărași și convingerea că munca ei, pe care o cunoștea atât de bine și o făcea cu atâta dedicare, o va ajuta să reușească. Și nu s-a înșelat.
Timp de 7 ani Claudia a cucerit inimile britanicilor prin grija, implicarea și dedicarea sa în munca pe care o depune. Din partea lor a primit numeroase dovezi de recunoaștere printre care se numără „The Daisy award for extraordinary nurses”, fiind prima moașă care a primit această distincție, nominalizări „Outstanding Service and Care Awards – OSCA” primite în fiecare an de când activează în UK, cât și numeroase recomandări primite nu numai din partea pacienților, cât și a colegilor ei și studenților pe care îi îndrumă.
Totul a culminat cu desemnarea ei ca unică reprezentantă din rândul moașelor pentru campania aniversară de 72 de ani de la înființarea NHS. Cu această ocazie, fotografia Claudiei a fost expusă pe clădiri importante, în spațiii publice intens frecventate, pe autobuze și în stații de transport public din întregul Regat Unit. Ocupând un loc alături de alte 11 cadre medicale NHS, precum medici și asistenți ATI și de la serviciul de ambulanță, Claudia a făcut cinste meseriei ei, sistemului medical britanic și, nu în ultimul rând, României.
Astfel britanicii au descoperit povestea ei și au urmat tot mai multe apariții în publicații din Marea Britanie, inclusiv la cele mai populare posturi de televiziune. Au început să curgă reacțiile și mesajele de apreciere și mulțumire din partea tuturor celor pe care i-a îngrijit și a fost alături. Presa din România a prins și ea de veste și au urmat câteva articole și interviuri în publicațiile românești despre povestea de curaj, determinare și dedicare a româncei de la NHS. Însă au fost și voci mai puțin binevoitoare.
„Pe internet s-au scris multe…. Și sunt unele lucruri care m-au deranjat. Unii români au fost foarte răutăcioși cu și despre mine, fără ca să mă cunoască. Sunt un om care întotdeauna i-a pus pe alții înainte. Și sufăr tare pentru alții, pe de o parte și pentru ce se zice despre mine de rău, în necunoștință de cauză, pe de altă parte,” mărturisește Claudia.?
Cu toate acestea, Claudia a continuat să-și facă mai departe meseria cum știe ea mai bine, să înfrunte riscul suplimentar adus de pandemie pentru a fi alături de pacientele sale și mai presus de toate să le asculte cu adevărat, să le încurajeze și să le ofere grija sa extraordinară.
„Campania a fost, a trecut, eu sunt același om,” afirmă cu onestitate și simplitate Claudia.„Și știu că nu sunt singura. Sunt mulți români care sunt cel puțin la fel de iubiți, apreciați și respectați pentru profesionalismul și pasiunea cu care își fac datoria”
La fel ca ea, sunt milioane de români care merită aprecierea noastră, așa că te invităm să semnezi petiția „Valorez pentru România” pentru ca BNR să lanseze o bancnotă sau o emisiune numismatică dedicată diasporei: link petiție