Despre chiria în Germania și care sunt drepturile chiriașilor
Te-ai mutat recent aici și nu știi de unde să începi când vine vorba mai ales de chiria în Germania? Sau poate te pregătești să te muți într-o nouă casă? Ți-am pregătit un ghid cu tot ce trebuie să cunoști când vine vorba de găsirea unui apartment și de beneficiile pe care le au chiriașii în Germania.
Pe ce site-uri oficiale poți găsi locuințe de închiriat în Germania?
- Immobilien Scout 24
- Immowelt
- immobilo
- Mr Lodge (doar în München)
- Wohnungsbörse
- Zeitwohnwerk
Multe proprietăți germane se închiriază nemobilate și fără utilități de bucătărie. După ce te muți, e important să deschizi imediat un contract de energie electrică și unul de Internet, deoarece aceste proceduri pot dura ceva timp, mai ales în perioada Pandemiei.
Știm că mutarea într-o altă țară înseamnă multe eforturi. Înseamnă curajul de a pleca și de a fi departe de cei dragi. Și tocmai de aceea, te ajută să știi că banii tăi sunt în siguranță. Ai nevoie să transferi bani simplu, rapid și fără comisioane bancare exagerate în România și nu numai.
Ce trebuie să conțină dosarul de aplicație?
Piața imobiliară din Germania este competitivă, deci este important să pregătești un dosar de aplicație, care conține:
- Un formular de aplicație, distribuit de obicei la vizionare, sau furnizat online
- Copii ale actului de identitate cu fotografie și ale permisului de ședere (dacă e necesar);
- Dovada venitului (Einkommensnachweis) – salariile din ultimele trei luni;
- Un certificat de la proprietarul anterior care indică faptul că nu ai nicio datorie (Mietschuldenfreiheitsbescheinigung)
- Raportul de credit (Schufa)
Dacă tocmai ai ajuns în Germania, e necesar să aduci argumente în favoarea capacității de a te susține financiar pe termen lung. Dacă tocmai ai început să lucrezi, o scrisoare de la angajator (în locul dovezii de venit) poate fi utilă în acest sens. De asemenea, un prieten sau o rudă care acționează ca garant pentru tine poate fi o soluție.
Contractele de închiriere germane
Majoritatea contractelor sunt nelimitate, ceea ce înseamnă că, odată ce chiria a început, proprietarul nu poate dizolva contractul decât prin expulzarea chiriașului prin instanțe legale, cu motive întemeiate, sau cu o notificare cu cel puțin trei luni.
Există contracte limitate în care proprietarul are un motiv întemeiat pentru a nu putea continua să închirieze proprietatea după o anumită perioadă, cum ar fi nevoia de a o folosi pentru uz personal sau vânzarea. Acestea sunt rareori extinse sau reînnoite.
E important să citești cu atenție contractul și să te asiguri că include toate detaliile relevante, că e întocmit conform legislației în vigoare și că înțelegi condițiile pentru încălcarea contractului înainte de sfârșitul perioadei contractuale.
La TransferGo, îți oferim garanția că banii tăi ajung rapid și în siguranță la cei dragi. Și îți mai oferim ceva. Respectul pentru lupta ta pentru că știm cât valorezi pentru România! Descarcă-ți aplicația TransferGo și alătură-te celor peste 3,5 milioane de utilizatori din întreaga lume care trimit bani celor dragi!
Cât costă chiria în Germania?
Costul chiriilor variază semnificativ în funcție de landul în care locuiești în Germania și, în fiecare oraș, costurile minime estimate pot fi diferite în funcție de dimensiunea și situarea proprietății.
Proprietarul va solicita o garanție (Kaution) egală cu chiria (fără utilități) pe trei luni. Ea trebuie depusă într-un cont special de economii.
Utilitățile nu sunt de obicei incluse în chirie. Proprietatea va fi de obicei descrisă ca Kaltmiete, literalmente „chiria la rece”, adică fără încălzire sau electricitate. Un Warmmiete va include încălzirea și eventual celelalte costuri (Nebenkosten), cum ar fi comisioanele de administrare.
Drepturile și obligațiile chiriașului
Legea germană este în favoarea chiriașului.
Un proprietar are dreptul de a evacua un chiriaș pentru că nu și-a plătit chiria după două luni, cu toate acestea, procesul de evacuare poate fi foarte lent, durând mai mult de șase luni în unele cazuri. De asemenea, un chiriaș are dreptul să conteste încetarea unui contract în lipsa dovezilor legale.
Multe orașe, inclusiv Berlinul, au limite stricte în ceea ce privește creșterea chiriei. Așadar, dacă te confruntați cu o creștere bruscă a chiriei după ce ai semnat deja un contract de închiriere, este important să soliciți sfaturi de la un Berater sau de la consiliul chiriașilor (Mieterverein). Poți contacta și asociația națională a chiriașilor, Deutscher Mieterbund sau asociația locală a chiriașilor, numită Mieterverbände.
Un inventar și o inspecție a locuinței au loc atunci când te muți în noul apartment sau când îl părăsești. Chiriașii au dreptul să decoreze și să zugrăvească locuința pe timpul șederii, dar sunt obligați să readucă proprietatea la un aspect neutru (pereți albi) și să lase locuința curată înainte de a se muta. Garanția însumând 3 luni de chirie va fi returnată chiriașului în termen de maxim 6 luni de la mutare.
Beneficii de la stat pentru chiriași
Alocația pentru locuință (Wohngeld) este o contribuție guvernamentală la costurile de locuință, destinată celor cu venituri mici, pentru a se asigura că își pot permite locuințe adecvate.
Pentru a putea primi Wohngeld, sunt necesare câteva cerințe:
- Locuiești în Germania și ai un permis de ședere valabil (dacă este cazul).
- Închiriezi un apartament
- Ești înregistrat la aceeași adresă unde locuiești
- Veniturile tale sau cele combinate ale familiei tale nu depășesc pragul de venit (Mietstufe)
- Nu primești deja indemnizația de șomaj II (Arbeitslosengeld II) sau ajutor social (Sozialgeld)
Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să afli mai multe despre viața în Germania, în special la capitolul ședere și obținerea cetățeniei germane, îți recomandăm acest articol, click aici!
La final, dacă ți-a prins bine articolul și ai aflat ceva folositor din el, dă-l mai departe printr-un share pe Facebook și WhatsApp, sau orice alt mijloc de social media pe care-l folosești.
Spor la bani de la noi de la TransferGo!