Card de credit vs card de debit. Știi diferențele?
Cardurile de credit și cele de debit sunt de departe cele mai populare metode de plată folosite de sute de milioane de oameni din întreaga lume.
Ușor de utilizat și acceptate de magazine tradiționale și online, ele sunt extrem de utile celor care lucrează în străinătate. Fie că au părăsit țara natală în căutarea unei vieți mai bune sau sunt plătiți de companii străine, utilizatorii de cărți de credit beneficiază de multe avantaje.
Cardurile sunt de mai multe tipuri, însă cele mai populare sunt cardurile de debit și cele de credit. Între ele există multe asemănări însă și diferențe semnificative, iar acestea din urmă trebuie înțelese. Utilizatorii au și opțiunea de a folosi carduri pre-plătite, pe care pot depune o sumă fixă ce nu trebuie depășită. Pentru a înțelege mai bine avantajele și dezavantajele fiecărui tip de card, trebuie să aruncăm o privire la limitele de plată, la tipul tranzacțiilor, comisioane dar și alte elemente mai subtile.
Avantajele cardurilor de debit
Principalul motiv pentru care utilizatorii preferă cardurile de debit celor de credit este că acestea au comisioane mai mici. Există cazuri în care utilizatorii nu plătesc nici o taxă în afară de cea de activare, însă acestea sunt excepțiile. Cardurile de debit pre-plătite sunt similare, însă taxa de activare nu poate fi evitată și trebuie plătită în prima fază. Cei care aleg cardurile de credit indiferent de motiv, plătesc comisioane anuale.
Principiu de bază alcardului de debit este acela că nu poți cheltui decât fondurile disponibile pe card.
Avantajele cardurilor de credit
Un card de credit este într-o anumită măsură un organism financiar viu, în sensul că are un impact pe termen lung asupra clientului. În țările în care există agenții de rating, acestea calculează scorul de credit în funcție de frecvența tranzacțiilor. Cei care își plătesc datoriile sau ratele la timp și efectuează multe tranzacții beneficiază de puncte, credit scor bun și alte avantaje în timp. Există chiar posibilitatea de a primi obiecte gratuite, mile de zbor și alte bonusuri mici care contrează pe termen lung.
Cardul de credit prezintă și garanții suplimentare comparativ cu cel de debit. Pentru cei ce lucrează în altă țara și achiziționează obiecte pentru cei rămași acasă, acest gen de avantaje contează în mod deosebit.
Protecția legală oferită de cardurile de credit este net superioară. În situațiile în care cardul este pierdut sau furat, clientul își poate recupera cea mai mare parte a pagubei. Condiția este ca acesta să notifice autoritatea emitentă imediat după ce incidentul s-a produs, de aceea este esențial să se acționeze urgent.
Un alt avantaj al cardurilor de credit este acela de a contesta tranzacțiile sub incidența articolelor din Actul De Facturare Corectă a Cărților de Credit. Orice tranzacție neautorizată poate fi contestată, iar în caz de câștig, suma este returnată în cont. O diferență majoră între cele două tipuri de carduri este că cele de debit nu obligă vânzătorul să returneze banii. Și când o face, suma ajunge în contul păgubitului doar după ce investigația s-a terminat, în timp ce banii sunt trimiși instantaneu pentru cardurile de credit.
Concluzia este ca atat cardurile de debit cat si cele de credit au avantaje certe, dar și dezavantaje. Cei care folosesc aceste mijloace de plată în mod curent au numeroase beneficii dacă dispun de ambele.