Autoevaluarea chiriaşului: Ce întrebări sunt permise?
Pentru început, e bine să știi că autoevaluarea chiriaşului este o declarație dată de bună voie. Prin acest act, îți declari de bună voie situația economică și pe cea privată. Mai apoi, autoevaluarea chiriaşului este un tip de garanție. Nu doar îi oferi proprietarului informații importante despre tine, ci și îi dai cuvântul că sunt adevărate.
Din acest motiv, ea este de un real folos atunci când se decide cine e acceptat drept chiriaș. Pur și simplu, autoevaluarea chiriaşului face mai ușor pentru proprietar să își aleagă potențialul locatar.
Într-adevăr, oferirea de informații este în principiu complet voluntară. Cu toate acestea, în orașele cu cerere mare pe piața imobiliară, este adesea greu să găsești o proprietate de închiriat fără a da astfel de informații.
Conținutul autoevaluării chiriașului
Am stabilit că autoevaluarea conține informații despre aspecte de interes pentru proprietar. În aceeași ordine de idei, ceea ce vrea proprietarul să știe trebuie să fie justificat. Cu alte cuvinte, nu orice întrebări sunt permise. Prin urmare, e important să știi ce este acceptat să ți se ceară să declari, și ce nu.
Factorul hotărâtor aici este că informațiile trebuie să fie relevante în scopul închirierii. În acest sens, ele se vor referi în principal la starea ta civilă și la faptul dacă vei locui singur sau împreună cu partenerul sau familia. Totodată, vor fi date despre angajatorul tău și situația cu locul de muncă. Nu în ultimul rând, vor fi informații despre situația ta financiară.
Pentru că principala obligație a fiecărui chiriaș este de a plăti la timp chiria, proprietarul are dreptul la informații adevărate despre cât de bun de plată este. La fel, plata depozitului la închiriere este, de asemenea, o obligație deloc de neglijat pentru un chiriaș. Și atunci, cât câștigi în medie pe lună, bani în mână, e important de știut.
În plus față de cât câștigi pe lună net, proprietarul cere des numele angajatorului și durata anterioară a angajării. Totodată, sunt permise întrebări despre fondul activelor, dacă ai așa ceva. Adesea, oamenilor li se cere să aducă un raport de credit SCHUFA la zi. La urma urmei, aproape niciun proprietar nu dorește să semneze cu bună știință un contract de închiriere cu persoanele care au fost în faliment sau au datorii.
Ce întrebări sunt permise în autoevaluarea chiriaşului?
Cu toate acestea, nu trebuie să îi spui proprietarului despre fiecare aspect al vieții tale. Tot ce nu are legătură cu chiria este nu este important în autoevaluare.
Informațiile despre apartenența la asociații și grupuri de interese sunt inutile, spre exemplu. La fel, date despre apartenența la grupuri politice sunt inutile. Administratorul nu are voie să solicite date despre implicarea într-un sindicat sau într-o asociație de locatari. În cele din urmă, nu are voie să te întrebe despre probleme personale. Sarcina, alergiile și starea actuală de sănătate nu trebuie menționate. În plus, întrebările despre etnie, fumat sau dependența de droguri nu sunt permise.
Sunt permise, astfel, întrebări cu privire la:
- Identitatea locatarului (nume, data nașterii)
- Starea civilă
- Adresa actuala
- Număr de telefon
- Angajator și profesie
- Salariu net
- Datorii posibile de la închirierile anterioare
- Proceduri penale în care ai fost parte ca chiriaș
- Numărul de persoane care se vor muta
- Dacă ai sau nu animale de companie
Întrebările referitoare la aceste subiecte, însă, nu sunt permise:
- Originea și culoarea pielii
- Religie
- Dizabilități și boli
- Posibile sarcini sau planificare familială
- Preferințe muzicale
- Orientarea sexuală
- Apartenența la partide politice
- Dacă ai sau nu asigurare de protecție juridică (asigurare legală)
- Dacă ești membru într-o asociație de chiriași
- Situația veniturilor rudelor (cu excepția cazului în care sunt chiriași)
Care este procesul completării și depunerii autoevaluării chiriaşului?
Ca proces, documentele scrise sunt predate de obicei direct la vizionare. Se recomandă în general să folosești un formular tip de autoevaluare în acest scop. Un astfel de formular se numește Mieterselbstauskunft și îl găsești pe internet.
De exemplu, pe pagina de aici poți cumpăra un formular Word cu 4,19 euro:
- www.digistore24.com/product/232859
Sau îl descarci gratuit ca PDF de pe pagina de aici:
- www.umzugcheckliste.org/download/mieterselbstauskunft.pdf
Notă: Un raport de chiriaș nu este același cu un raport de credit SCHUFA.
Notă finală: datoria chiriaşului de a furniza informații fără a fi întrebat
Sunt anumite cazuri în care ai obligația de a informa proprietarul de situația ta, ulterior, chiar dacă nu vei fi întrebat în mod expres. Aceste situații sunt:
- Valoarea chiriei a ajuns mai mare de 75% din cât câștigi bani în mână;
- S-au deschis proceduri de insolvență asupra activelor tale;
- Plata chiriei este preluată de către serviciul de securitate de socială (de exemplu, de un centru de locuri de muncă sau de un birou de asistență socială).