Alocația pentru copii când te muți în Anglia: Condiții și drepturi
Dacă te muți în Anglia și vrei să obții alocația pentru copii, trebuie să cunoști condițiile de îndeplinit. În același timp, trebuie să știi care îți sunt drepturile de a primi alocația pentru copii. Mai întâi, trebuie să locuiești legal în Anglia. O altă condiție este, mai apoi, că domiciliul din Marea Britanie să fie locuința ta principală. Nu în ultimul rând, copilul trebuie să locuiască cu tine, de cele mai multe ori.
În ceea ce privește drepturile, ele țin pe de o parte de plata asigurărilor din partea ta. Pe de altă parte, situația particulară a ta și a familiei tale determină și ea dacă ți se aprobă sau nu să primești alocația pentru copii. În articolul de aici, îți oferim informații clare despre toate acestea.
Când ai dreptul la alocația pentru copii?
Pentru început, o singură persoană poate primi alocația pentru copii. Această înseamnă că, fie mama, fie tatăl, poate cere alocația de la stat.
Când ai dreptul la alocația pentru un copil? În mod normal, ai dreptul la alocația pentru copii dacă răspunzi de un copil cu vârsta sub 16 ani și locuiești în Marea Britanie. Dacă însă copilul rămâne în școală până la 20 de ani, atunci primește alocație până la 20 de ani. La fel se întâmplă dacă urmează o formare profesională până la 20 de ani.
Cum se decide dacă ai sau nu răspunderea pentru un copil? De obicei, se consideră că ai un copil în grijă dacă acesta locuiește cu ține. Tot la fel, se consideră că ești responsabil pentru copil dacă plătești pentru întreținerea lui. În acest scop, suma cu care contribui trebuie să fie cel puțin cât este alocația copilului. Nu doar banii contează, ci și alimentele sau hainele pentru copil.
Notă: În situația în care copilul este spitalizat sau locuiește cu altcineva, criteriile de eligibilitate sunt diferite.
Când tinerii de 16 sau 17 ani părăsesc școală și se înscriu în armată, primesc alocație pentru încă cinci luni. De asemenea, dacă abandonează școala la 16 sau 17 ani și încep un serviciu cu subvenţii de la stat, își mai primesc alocația pentru cinci luni.
Copilul tău nu locuiește cu tine în Anglia
Dacă te-ai mutat în Marea Britanie din România înainte de 1 ianuarie 2021, ai putea avea dreptul la alocația pentru copii. La fel, ai putea avea acest drept dacă ești acoperit de o altă condiție a Acordului de retragere UE. (Pe pagină MAE www.mae.ro/node/54633 găsești informații detaliate despre Implementarea Acordului de retragere UE).
Ce ai de făcut în acest caz? Dacă ești angajat ori lucrezi pe cont propriu, trebuie să plătești asigurarea națională din Marea Britanie. Sau, trebuie să fii obținut unul dintre aceste beneficii:
- alocația pentru solicitanții de locuri de muncă (JSA);
- alocația pentru ocuparea forței de muncă și sprijin (ESA);
- pensia de stat;
- alocația de văduv/ă;
- alocația pentru doliu;
- indemnizația de incapacitate;
- prestația de invaliditate pentru vătămări în muncă industrială;
- alocația pentru invaliditate severă;
- plata legală a maternității (SMP).
Nu ai un loc de muncă când ajungi în Marea Britanie
În majoritatea cazurilor, trebuie să fi locuit în Marea Britanie cel puțin trei luni pentru a fi eligibil.
Cu toate acestea, ai putea fi eligibil chiar fără loc de muncă când ajungi în Marea Britanie, dacă:
- un membru al familiei tale este angajat în Marea Britanie sau lucrează pe cont propriu aici;
- ai fost concediat în Marea Britanie, iar acum îți cauți de muncă sau faci un curs de formare profesională;
- un membru al familei tale a fost concediat în Marea Britanie, iar tu ești în căutarea unui loc de muncă sau urmezi un curs de formare profesională;
- nu poți lucra temporar din motive de sănătate sau ca urmare a unui accident, dar ai mai lucrat în Marea Britanie;
- locuiești de regulă în Anglia și primeai alocație pentru copii înainte de a te muta în străinătate; în același timp, plecarea trebuie să fi fost pentru mai puțin de un an;
- locuiești de regulă în Anglia și ai rămas aici timp de trei luni înainte de a te muta în străinătate; la fel, plecarea trebuie să fi fost pentru mai puțin de un an;
- ai plătit contribuțiile de asigurări naționale de clasa 1 sau clasa 2 în Marea Britanie în timp ce ai lucrat în străinătate; totodată, ți le-ai plătit în termen de 3 luni de la întoarcere în Anglia;
- pentru împrejurări aparte, ți s-a acordat drept discreționar de a intra sau a rămâne în Marea Britanie; în consecință, poți obține beneficii;
- ți s-a acordat drept de ședere ca persoană strămutată, și prin urmare poți obține beneficii;
- ai primit drept de ședere ca victimă a violenței domestice;
- ți s-a acordat protecție umanitară.