Blog
Viața în străinătate
Munca în străinătate

Ajutorul de șomaj în Marea Britanie

4 Min de citit
Calculator placeholder

Trimite din

Popular

All countries

Rată de schimb

– – –

GBP 1 = NGN 2030.28232

Taxă de transfer

Gratuit – – – 0.99 0.99 USD

Destinatarul primește

Popular

All countries

Please update the currency or receiver details.

Transfers from Türkiye are paused today. But don’t worry, they should be back on the next working day.

You're aiming high! Let’s try a smaller amount for now.

Please update the currency or receiver details.

Let’s try sending to another country instead.

Due to regulations, we can’t send money to this country right now. We’ll keep you posted if things change.

Let’s try sending to another country instead.

The amount is a bit too small for us. Try adding a little more.

Hmm, something’s not right. Try a different amount—or refresh this page.

Ajunge în 30 de minute

În ciuda celor mai bune intenții și a tuturor măsurilor de precauție pe care le iau angajații, riscul de a rămâne fără un loc de muncă este cât se poate de real.

Situația poate dura mai mult sau mai puțin în funcție de conjunctură și de pregătirea profesională.

Indiferent de motiv și de context, acești oameni au nevoie de ajutor din partea statului.

În Marea Britanie, sistemul de protecție socială funcționează iar de el pot profita și lucrătorii migranți.

Cine este eligibil pentru alocație de șomaj?

Dreptul la ajutor de șomaj este pe deplin justificat iar cei ce beneficiază de el pot depăși obstacolele financiare până își găsesc un nou servici.

Cei ce aplică pentru ajutor de șomaj trebuie să indeplinească anumite condiții.

Trebuie să aibă peste 18 ani, dar să fie sub vârstă de pensionare, să participe la un interviu în mod regulat și să locuiască în Anglia, Scoția sau Țara Galilor. În același timp, aceste persoane trebuie să fie considerate capabile și disponibile pentru muncă și neapărat să fi fost concediate de către angajator.

Suma pe care o vor primi cei ce beneficiază de ajutor de șomaj depinde de veniturile realizate până atunci și de contribuțiile plătite. Șomerii nu primesc sume considerabile dar ajutorul e suficient cât să le permită să își acopere cheltuielile minime. În anumite condiții, statul îi va ajută suplimentar cu plată chiriei lunare. Deocamdată, nu doar cetățenii regatului dar și cei din statele membre UE beneficiază de ajutor de șomaj.

Cei care vin din afară UE și sunt în așteptarea unei cereri de viză sau așteaptă ca un permis să fie reînnoit trebuie să fie foarte atenți. Au mici șanse se beneficieze de ajutorul de șomaj și cererea le poate afecta și șansele de a rămâne în UK. Pentru lucrătorii migranți din România această nu este o problemă, cel puțin nu încă.

Lucrurile riscă să se schimbe în rău după Brexit, deși nu este încă sigur cât de repede și în ce mod vor evolua în următoarele luni.

Brexit prezintă riscuri mari pentru imigranți

Faptul că sunt în Europa îi ajută pe cetățenii Regatului Unit care au legături comerciale cu țările de pe continent. Imigranții din țările membre UE beneficiază și ei de avantaje, inclusiv dreptul de a primi ajutor de șomaj.

În condițiile în care plătesc taxe și impozite, este firesc să beneficieze de aceleași avantaje ca cetățenii britanici. După Brexit, numărul celor care critică sistemul a crescut și ceea ce este mai important e faptul că aceste voci se fac tot mai ușor auzite.

Unii acuză faptul că uneori contribuabilii din Marea Britanie finantează un sistem care presupune trimiterea de bani copiilor migranților care nici măcar nu locuiesc în UK. O analiză mai atentă arată faptul că aceste acuzații sunt nefondate, în condițiile în care Guvernul britanic controlează sistemul de beneficii. Importante lupte pentru reducerea beneficiilor au loc între Camera Comunelor și Camera Lorzilor.

Schimbări importante se prefigurează acum când Marea Britanie a ales să iasă din Uniunea Europeană. Unele dintre aceste schimbări au început deja încă din timpul guvernului condus de David Cameron. Muncitorii nou sosiți nu mai sunt în măsură să solicite alocația pentru șomaj, însă părintii au în continuare posibilitatea de a trimite bani copiilor de acasă. Acest lucru se va schimba cu siguranță și foarte repede.

Deși guvernul lui Cameron a obținut concesii importante de la UE, britanicii au ales să părăsească totuși Uniunea. Acest lucru înseamnă că după Brexit mai multe drepturi ale cetătenilori UE vor dispărea iar cei mai afectați vor fi părintii singuri și persoanele cu handicap. Un mare pericol vine din partea membrilor parlamentului care au promovat cele mai dure schimbări, precum reduceri ale ajutorului de invaliditate.

 

Despre autor

TransferGo Team

TransferGo is here to make your life easier. Whether you’re paying bills, supporting family, helping businesses or dealing with emergencies—we want you to be able to make fast, low-cost money transfers safely and securely. We want to make a tangible difference to your lives, reward your hard work, and help every one of you become more prosperous. How? By making global money transfers as simple as sending a text.

Invită-ți prietenii la TransferGo, câștigă 20£