Cât costă taxa pentru pașaport în România
Cât costă taxa pentru pașaport
Pentru anul 2024, taxa pentru paşaport variază între 96 de lei (pașaportul simplu temporar) și 258 lei pentru persoanele de peste 12 ani (pentru paşaportul simplu electronic).
Taxa pentru pașaport electronic
Dacă dorești să obții un pașaport, poți alege între varianta electronică, valabilă timp de 10 ani și care presupune amprentarea, sau varianta temporară, cu o valabilitate de 1 an, pentru care nu este necesară preluarea amprentelor digitale.
Taxa pentru pașaportul electronic este de 258 de lei pentru persoanele cu vârsta de peste 12 ani.
Pașapoartele eliberate copiilor cu vârsta sub 12 ani sunt valabile timp de 3 ani, în timp ce cele pentru cei cu vârste între 12 și 18 ani au o valabilitate de 5 ani.
Procesul de eliberare a pașaportului electronic durează 5 zile lucrătoare în cazul solicitărilor depuse în țară, 45 de zile lucrătoare pentru depunerile la misiunile diplomatice și oficiile consulare din statele membre ale Uniunii Europene și 60 de zile lucrătoare pentru cererile depuse din afara Uniunii Europene.
Taxa pentru pașaport temporar
Tariful pentru un pașaport temporar este de 96 de lei, indiferent de vârstă. Spre deosebire de varianta electronică, pașaportul temporar nu implică procesul de preluare a amprentelor și are o perioadă de valabilitate mai scurtă, de doar 12 luni.
Taxa pentru pașaportul unui copil
Tariful pentru eliberarea unui pașaport destinat copiilor sub 12 ani este de 234 de lei. În schimb, pentru cei cu vârsta de peste 12 ani, tariful crește la 258 de lei, iar acest tip de pașaport implică și preluarea amprentelor digitale.
Dacă te afli în străinătate și trebuie să trimiți bani unei persoane din țară, poți face un transfer de bani online rapid și sigur, fără taxe ascunse și la un curs valutar competitiv folosind TransferGo.
Cât costă un pașaport la urgențe?
Pașaportul simplu electronic nu poate fi obținut în regim de urgență. În țară, el este eliberat în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii. În funcție de volumul cererilor aflate în curs de soluționare, la nivel național termenul poate fi mai mic de 5 zile lucrătoare sau, în perioadele foarte aglomerate, acesta poate fi de până la 10 zile lucrătoare. Accesând linkul https://pasapoarte.mai.gov.ro/informare-2/, aii posibilitatea de a verifica timpul mediu de eliberare a pașapoartelor simple electronice, înregistrat la nivel național, în săptămâna anterioară.
În cazul în care ai nevoie de un document în regim de urgență, opțiunea este pașaportul simplu temporar, cu o valabilitate de 12 luni. Acest tip de document poate fi obținut într-un interval de cel mult 3 zile lucrătoare.
Cu toate acestea, în circumstanțe speciale, poți primi actul în doar 3 zile lucrătoare. Această opțiune se aplică, în principal, atunci când trebuie să călătorești de urgență într-o altă țară din motive de sănătate, familiale sau profesionale. Dacă poți furniza dovezi în acest sens și justifici faptul că nu poți aștepta cele 5 zile necesare pentru eliberarea unui pașaport electronic, poți beneficia de această procedură rapidă.
Unde se plătește taxa de pașaport
Înainte de a-ți depune actele pentru a obține un pașaport, primul pas esențial este să plătești taxa corespunzătoare. Pentru a face acest lucru, ai la dispoziție mai multe opțiuni convenabile:
- la casieriile unităţilor CEC Bank, precum şi la staţiile de plată Selfpay ale CEC Bank;
- online, exclusiv prin platforma de plăţi virtuale Ghiseul.ro
- prin mandat poştal, în curs de implementare
Detaliile complete referitoare la modalitățile de achitare a taxei de pașaport le găsești aici.
Este important să te asiguri că, în momentul depunerii actelor pentru pașaport, deții un act de identitate în termen de valabilitate și că ai efectuat plata taxei asociate.
Indiferent dacă optezi pentru un pașaport electronic sau temporar, documentele necesare pentru eliberare sunt aceleași. Acestea includ:
- Cartea sau buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate;
- Documentul care face dovada achitării taxei de pașaport sau documentul pe suport de hârtie, în cazul în care ai făcut plata online, cumpetat cu numele titularului;
- Pașaportul anterior, dacă ai avut unul.
Mai multe detalii în articolul nostru Solicitarea Pașaportului Românesc: Ghid Practic pentru Cetățenii Români.
Cât e valabilă taxa de pașaport
Taxa pentru pașaport nu are o dată de expirare și rămâne valabilă până când procesul de eliberare a pașaportului este finalizat.
Ne dorim să-ți fie ușor în ceea ce privește gestionarea banilor. Noi, cei de la TransferGo, oferim o soluție simplă și rapidă, atât în România, cât și în alte destinații dacă trebuie să realizezi un transfer de bani online. Ceea ce contează pentru tine contează și pentru noi.
Cu cât timp înainte poți plăti taxa de pașaport
Dacă dorești să te asiguri că tranzacția ta este confirmată înainte de a solicita un pașaport temporar, ai posibilitatea să faci plata cu câteva zile înainte. Este important de știut că procesul de confirmare al unei tranzacții efectuate prin internet banking poate dura 24 de ore.
Atunci când decizi să soliciți un pașaport simplu temporar, cu posibilitatea de a-l ridica în aceeași zi cu depunerea actelor, este esențial să efectuezi plata printr-o metodă care să poată fi dovedită în ziua depunerii cererii. Astfel, te asiguri că ai toate documentele necesare și că procesul de obținere a pașaportului temporar se desfășoară fără probleme.
În cât timp se restituie taxa de pașaport
Dacă taxa pentru pașaportul simplu electronic a fost plătită eronat sau în situații în care serviciul aferent nu a fost furnizat, există posibilitatea restituirii acestei sume. Pentru a solicita restituirea trebuie să trimiți o cerere scrisă către Compania Națională „Imprimeria Națională“ – S.A., însoțită de documentul de plată, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la depunerea cererii.
Pe pagina Direcției Generală de Pașapoarte găsești răspunsuri la mai multe întrebări legate de obținerea unui pașaport.
La final, dacă ți-a prins bine articolul și ai aflat ceva folositor din el, dă-l mai departe printr-un share pe Facebook și WhatsApp, sau orice alt mijloc de social media pe care-l folosești.
Spor la bani de la noi de la TransferGo!