Blog
Viața în străinătate
Munca în străinătate

Cum se aplică TVA-ul în Marea Britanie 2023

17 Min de citit
Calculator placeholder

Trimite din

Popular

All countries

Rată de schimb

– – –

GBP 1 = NGN 2030.28232

Taxă de transfer

Gratuit – – – 0.99 0.99 USD

Destinatarul primește

Popular

All countries

Please update the currency or receiver details.

Transfers from Türkiye are paused today. But don’t worry, they should be back on the next working day.

You're aiming high! Let’s try a smaller amount for now.

Please update the currency or receiver details.

Let’s try sending to another country instead.

Due to regulations, we can’t send money to this country right now. We’ll keep you posted if things change.

Let’s try sending to another country instead.

The amount is a bit too small for us. Try adding a little more.

Hmm, something’s not right. Try a different amount—or refresh this page.

Ajunge în 30 de minute

Fie că ești proprietarul unei mici afaceri sau un antreprenor în devenire, înființarea unei noi afaceri în Regatul Unit este o experiență palpitantă. 

La urma urmei, Marea Britanie este probabil una dintre cele mai favorabile țări din lume pentru afaceri! 

Cu toate acestea, poate veni, de asemenea, cu partea sa de bătăi de cap administrative, mai ales atunci când ești un nou venit.

Value Added Tax (VAT) – Taxa pe valoarea adăugată (TVA) s-ar putea dovedi a fi una dintre aceste bătăi de cap: 

  • Tu știi cum funcționează TVA în Marea Britanie? 
  • Afacerea ta percepe clienților suma exactă de TVA? 
  • Știai că, în Regatul Unit, diferite produse și servicii sunt supuse unor cote diferite de TVA? Știi ce este un an fiscal?

Dacă ești proprietarul unei afaceri în Marea Britanie, este vital să înțelegi regulile de TVA și să poți răspunde la aceste întrebări (sau să angajezi un bun contabil care să poată răspunde!).

Dacă nu te înregistrezi corect în registrul de TVA ca societate cu răspundere limitată, nu numai că vei avea probleme cu fiscul, dar vei pierde și scutirea fiscală la care au dreptul întreprinderile înregistrate în scopuri de TVA.

Pentru a te ajuta să înființezi o afacere în Marea Britanie și să te conformezi reglementărilor actuale privind TVA, acest ghid detaliat îți oferă toate informațiile de care ai nevoie pentru a înțelege cum funcționează TVA, inclusiv: cum să te înregistrezi pentru TVA, cum să calculezi și să percepi TVA, cum să depui o declarație trimestrială de TVA, cum să ceri TVA înapoi și multe altele.

Știm că mutarea într-o altă țară înseamnă multe eforturi. 

Înseamnă curajul de a pleca și de a fi departe de cei dragi.

Și tocmai de aceea, te ajută să știi că banii tăi sunt în siguranță. Transferă bani simplu, rapid și fără comisioane bancare exagerate în România și nu numai.

Ce este TVA? 

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) este un impozit pe consum impus la achiziționarea de bunuri și servicii în Regatul Unit. 

Produsele și serviciile impozabile includ următoarele:

  • Vânzări de bunuri sau servicii
  • Închirierea sau împrumutul de bunuri
  • Comisioanele
  • Schimburi
  • Vânzări ale personalului (de exemplu, mesele personalului)
  • Vânzarea activelor întreprinderii.

TVA este o taxă indirectă, ceea ce înseamnă că costul său este acoperit de consumatorul unui anumit produs sau serviciu, și nu de către o întreprindere individuală.

Cu toate acestea, întreprinderile înregistrate în scopuri de TVA din Marea Britanie trebuie să raporteze către HMRC valoarea exactă a TVA-ului pe care au perceput-o, pe lângă faptul că trebuie să plătească ele însele TVA atunci când achiziționează bunuri sau servicii impozabile.

La rândul tău, poți solicita rambursarea TVA prin depunerea unei declarații de TVA care să indice totalul pe care l-ai colectat și totalul pe care l-ai plătit în trimestrul fiscal sau în anul respectiv, în funcție de sistemul tău de TVA.

Dacă afacerea ta percepe TVA, trebuie să incluzi suma exactă pe fiecare factură pe care o emiți către consumatorii sau clienții tăi.

Cotele actuale de TVA din Marea Britanie 

Începând cu 2023, există trei cote de TVA, în funcție de bunurile și serviciile achiziționate. 

Cele trei cote de TVA sunt următoarele:

Cota standard de TVA (20%)

În Marea Britanie, cota standard de TVA de 20% se aplică majorității bunurilor și serviciilor.

Întreprinderea ta ar trebui să perceapă această rată, cu excepția cazului în care bunurile pe care le vinzi sau serviciile pe care le prestezi sunt clasificate ca fiind reduse (5%) sau cu cota zero (denumite și 0% sau bunuri scutite).

Cota redusă de TVA (5%)

Această cotă de TVA se aplică pentru anumite bunuri sau servicii legate de ospitalitate, cazare, facturi de energie, conversii de proprietăți rezidențiale etc.

TVA cu cota zero (0%)

Printre articolele cu cota zero din Regatul Unit se numără următoarele:

  • Cărți și ziare
  • Haine pentru copii
  • Căști de motocicletă
  • Majoritatea bunurilor exportate din Marea Britanie către o țară din afara Regatului Unit
  • Majoritatea bunurilor exportate din Irlanda de Nord către o țară din afara UE și a Regatului Unit.

Deși este scutită de TVA, vânzarea de articole din această categorie trebuie să fie declarată în declarația de TVA a unei companii. 

Poți găsi lista completă a bunurilor și serviciilor cu cota zero aici, pe site-ul gov.uk

În Marea Britanie, există, de asemenea, unele bunuri și servicii care sunt scutite de TVA, cum ar fi asigurările, asistența medicală, timbrele poștale și cheltuielile legate de educație.

Spre deosebire de articolele cu cota zero, cheltuielile scutite de TVA nu trebuie incluse în cifra de afaceri impozabilă.

Lista completă a elementelor scutite de TVA se găsește aici.

Când trebuie să te înregistrez în registrul de TVA?

Dacă cifra de afaceri impozabilă a afacerii tale depășește £85.000 pe an, ai atins pragul TVA (sau pragul de înregistrare), ceea ce înseamnă că ești obligat din punct de vedere legal să te înregistrezi în scopuri de TVA. 

Întreprinderea ta va primi un număr unic de înregistrare în scopuri de TVA și vei fi obligat să efectuezi plăți trimestriale de TVA în funcție de cifra de afaceri.

Cifra de afaceri impozabilă este generată de toate vânzările care nu sunt scutite de TVA, inclusiv orice cifră de afaceri pentru care cota de TVA este zero. 

Indiferent dacă afacerea ta este constituită într-o societate comercială sau dacă ești un întreprinzător individual independent, atunci când depășești pragul de £85.000, trebuie să percepi TVA pentru vânzarea tuturor bunurilor sau serviciilor impozabile.

Acest lucru înseamnă că va trebui să ții cont de TVA-ul datorat în fiecare trimestru, deoarece în fiecare trimestru va trebui să depui o declarație de TVA și să primești o factură de TVA care, de obicei, trebuie plătită în luna următoare. 

Este de la sine înțeles că o bună contabilitate a numerarului și o bună ținere a evidenței financiare vor deveni mai importante ca niciodată.

Scutirea de TVA se aplică anumitor organizații, cum ar fi cele care vând doar bunuri sau furnizează servicii legate de afaceri care sunt scutite de TVA.

În acest caz, compania este scutită de TVA, chiar dacă cifra de afaceri depășește pragul de £85.000.

Cum să te înregistrezi pentru TVA în Marea Britanie

Dacă afacerea ta depășește pragul de £85.000, trebuie să te înregistrezi pentru TVA.

În cele mai multe cazuri, te poți înregistra pentru TVA online, dar mai întâi trebuie să creezi un ID de utilizator și o parolă pentru Government Gateway.

Deși HMRC investește mulți bani pentru a face impozitul digital, există încă unele cazuri în care înregistrarea online nu este disponibilă. 

De exemplu, trebuie să te înregistrezi prin poștă folosind un formular VAT1 dacă:

  • Înregistrezi diviziile sau unitățile comerciale ale unei persoane juridice sub numere de TVA separate.

Este posibil să ți se ceară să folosești formulare diferite în următoarele cazuri:

  • Formularul VAT1A: dacă este o întreprindere din UE care vinde la distanță în Irlanda de Nord
  • Formularul TVA1B: dacă importă bunuri în Irlanda de Nord în valoare de peste £85.000 dintr-o țară din UE.
  • Formularul VAT1C: dacă se vând bunuri și se solicită rambursarea taxei pentru acestea.

După ce primești numărul de înregistrare TVA format din 9 cifre de la HMRC, te poți înscrie pentru un cont online de TVA, care îți va oferi acces la o evidență a TVA-ului pe care îl percepi și îl plătești.

Contul tău online de TVA va include, de asemenea, o confirmare a datei de înregistrare sau a „datei efective de înregistrare”, care reprezintă momentul în care poți începe în mod legal să percepi TVA pentru vânzările tale și să o recuperezi.

În contul tău online de TVA, vei găsi, de asemenea, informații despre momentul în care trebuie să depui prima declarație și prima plată a TVA-ului.

Dacă dorești să eviți bătăile de cap legate de înregistrarea în scopuri de TVA, ai putea să desemnezi un contabil sau un agent care să se ocupe de acest proces în numele tău.

La TransferGo, îți oferim garanția că banii tăi ajung rapid și în   siguranță la cei dragi. Și îți mai oferim ceva. Respectul pentru lupta ta pentru că știm cât Valorezi pentru România! Descarcă-ți aplicația TransferGo și alătură-te celor peste 3,5 milioane de utilizatori din întreaga lume!

Cât durează înregistrarea TVA?

În Regatul Unit, înregistrarea în scopuri de TVA durează, de obicei, 20-30 de zile, dar durata exactă variază în funcție de volumul de muncă al HMRC și de rapiditatea cu care completezi chestionarul online.

După ce te-ai înregistrat pentru TVA, HMRC îți va crea un cont online, cunoscut și sub numele de cont Government Gateway, care poate dura până la 30 de zile pentru a fi primit.

Aplicarea TVA

Odată ce ți-ai înregistrat afacerea la HMRC, vei putea începe să percepi TVA pentru vânzările de bunuri sau servicii impozabile.

Este important să fii 100% clar cu privire la cota de TVA pe care o vei percepe.


Aplicarea din greșeală a unei cote reduse de TVA (sau a unei cote prea mari!) poate duce la probleme grave. Cel puțin, va avea un impact negativ asupra fluxului tău de numerar. 

Asigură-te că verifici de două ori dacă produsul sau serviciul tău se încadrează în cota standard de TVA de 20 % sau dacă are cota zero.

După ce ai calculat cota exactă de TVA pe care trebuie să o percepi de la clientul tău, va trebui să menționezi detaliile TVA pe factură.

Începând cu 2023, există trei tipuri de facturi cu TVA: facturi complete, facturi simplificate și facturi modificate.

Fiecare tip de factură cu TVA are cerințe diferite pentru a se conforma reglementărilor HMRC.

Facturi TVA complete

O factură completă de TVA este cea mai frecventă formă de factură emisă de întreprinderile înregistrate în scopuri de TVA. 

Dacă nu ești sigur ce tip de factură să emiți, o factură TVA completă este, de obicei, cea mai sigură opțiune. 

Pentru a respecta cerințele HMRC, o factură completă trebuie să includă următoarele informații:

  • Numărul facturii
  • Numele și adresa firmei tale
  • Numele și adresa clientului tău
  • Data facturii și data livrării
  • Numărul de TVA al societății tale
  • O descriere a produselor vândute
  • Prețul fiecărui produs (fără TVA)
  • Cota de TVA pentru fiecare produs
  • Cantitatea fiecărui produs
  • Valoarea totală a facturii (fără TVA)
  • Valoarea totală a TVA

Facturi TVA simplificate

După cum sugerează și numele, o factură simplificată de TVA este o versiune simplificată a unei facturi complete de TVA.

Această formă de factură poate fi emisă numai pentru achiziții de până la £250 și trebuie să includă aceleași informații ca o factură completă, cu excepția următoarelor:

  • Data facturii
  • Datele clientului
  • Subtotal
  • Valoarea totală a TVA
  • Prețul și cantitatea articolelor individuale vândute

Practic, o factură simplificată de TVA indică doar suma totală care trebuie plătită de către client.

Facturi TVA modificate

Facturile cu TVA modificată sunt similare cu facturile complete, cu excepția faptului că acestea indică totalul cu TVA inclus în loc de totalul fără TVA.

Poți emite facturi cu TVA modificată numai pentru vânzări care depășesc £250, iar clientul tău trebuie să fie de acord să afișeze sumele cu TVA inclus în loc de cele fără TVA.

Cum se calculează TVA

Dacă vinzi bunuri sau servicii supuse TVA, trebuie să calculezi cât de mult TVA trebuie să percepi.

Pentru a calcula un preț care include cota standard de TVA de 20%, înmulțițiți prețul fără TVA cu 1,2. 

De exemplu, dacă vinzi un lot de laptopuri la prețul de £3.000 fără TVA, prețul cu TVA va fi £3.000 x 1,2 = £3.600

Pentru a calcula un preț care include cota redusă de 5%, se urmează procedura de mai sus, dar se înmulțește prețul fără TVA cu 1,05.

Cum să soliciți rambursarea TVA

Întreprinderile înregistrate în scopuri de TVA pot solicita rambursarea TVA-ului pe care îl plătesc pentru cheltuielile de afaceri – acest lucru este cunoscut și sub numele de VAT refund.

Aceasta înseamnă că întreprinderile înregistrate în scopuri de TVA plătesc către HMRC doar diferența dintre suma pe care au colectat-o și suma pe care au plătit-o.

În cazul în care cheltuielile cu TVA ale unei întreprinderi depășesc suma pe care o primește de la clienții săi, HMRC îi va plăti diferența.

Poți solicita rambursarea TVA pentru cheltuielile deductibile fiscal utilizate în mod specific pentru afacerea ta, cum ar fi:

  • Echipamente IT 
  • Papetărie 
  • Spații
  • Stoc 
  • Servicii profesionale 
  • Marketing
  • Angajare 
  • Călătorii

Pentru a solicita rambursarea TVA-ului, trebuie să prezinți la HMRC facturi și chitanțe valabile de TVA de la furnizorii tăi. 

Acest lucru se face la depunerea declarației de TVA.

Cum se depune declarația de TVA

Atunci când depui o declarație de TVA la HMRC, trebuie să furnizezi o evidență extrem de detaliată a vânzărilor și achizițiilor tale totale, care trebuie să includă: valoarea totală a TVA pe care o datorezi (input tax), valoarea TVA pe care o poți recupera (output tax) și rambursarea TVA (‘input tax’ minus ‘output tax’).

Depunerea unei declarații de TVA este obligatorie chiar și în cazul în care întreprinderea ta nu are TVA de recuperat, ceea ce se poate întâmpla atunci când ai plătit exact aceeași sumă de TVA pe care ai facturat-o.

Depunerea unei declarații de TVA necesită o cantitate semnificativă de documente și, prin urmare, este un proces care consumă mult timp, motiv pentru care multe întreprinderi din Regatul Unit decid să delege declarațiile de TVA contabililor.

Există mai multe metode de depunere a unei declarații de TVA, care sunt cunoscute și sub numele de scheme de TVA.

Schema standard de contabilitate TVA

Aceasta este cea mai frecvent utilizată metodă de contabilitate pentru depunerea TVA și presupune pur și simplu să se țină evidența tuturor achizițiilor și vânzărilor. 

În cadrul sistemului standard, va trebui să completezi declarațiile de TVA trimestrial, adică de patru ori pe an.

Schema contabilă anuală

Această opțiune este disponibilă pentru întreprinderile britanice cu o cifră de afaceri de până la £1,35 milioane.

Sistemul de contabilitate anuală funcționează la fel ca sistemul standard, cu o singură excepție, și anume că declarațiile se depun o singură dată pe an, și nu trimestrial.

Anularea înregistrării TVA

Există mai multe motive pentru care ți-ai putea dori să îți anulezi înregistrarea de TVA, de exemplu, dacă ți-ai încetat activitatea comercială sau dacă venitul tău impozabil a scăzut sub pragul de anulare a înregistrării de £83.000. 

În astfel de cazuri, îți poți anula înregistrarea în scopuri de TVA accesând contul tău online de TVA, cunoscut și sub numele de contul Government Gateway. 

Alternativ, îți poți anula înregistrarea prin poștă, completând și trimițând formularul VAT7 la HMRC.

În mod normal, durează trei săptămâni până când HMRC va confirma anularea înregistrării tale – acest lucru se va întâmpla online sau prin poștă, în funcție de modul în care ai anulat înregistrarea.

Începând cu data oficială de radiere, nu va mai trebui să percepi TVA, dar este important să păstrezi registrele de TVA timp de cel puțin șase ani, deoarece HMRC ar putea să ți le solicite în viitor.

De reținut că HMRC îți va re-înregistra automat afacerea dacă va considera că nu aveai dreptul să o anulezi inițial. 

În acest caz, vei fi obligat prin lege să plătești orice TVA pe care ar fi trebuit să o plătești cât timp afacerea ta a fost radiată ilegal.

La final, dacă ți-a prins bine articolul și ai aflat ceva folositor din el,

dă-l mai departe printr-un share pe Facebook și WhatsApp,

sau orice alt mijloc de social media pe care-l folosești.

Citește și articolul de aici pentru a afla despre drepturile angajaților în Marea Britanie 2023

Despre autor

TransferGo Team

TransferGo is here to make your life easier. Whether you’re paying bills, supporting family, helping businesses or dealing with emergencies—we want you to be able to make fast, low-cost money transfers safely and securely. We want to make a tangible difference to your lives, reward your hard work, and help every one of you become more prosperous. How? By making global money transfers as simple as sending a text.

Invită-ți prietenii la TransferGo, câștigă 20£