Pensia de stat în Germania
Cei 3 piloni pentru siguranța financiară la bătrânețe în Germania
Sistemul de pensie din Germania este alcătuit în principiu din 3 piloni.
- Pensia de stat
Pensia de stat funcționează după aproximativ aceleași principii ca și pensia din România. Toată lumea contribuie pentru garanția unei pensii la vârsta de pensionare. Marele avantaj al acestei pensii este faptul că este foarte accesibilă ( toți angajații plătesc automat cotizații, muncitorii independenți pot plăti voluntar). Marele dezavantaj este faptul că valoarea pensiei pe care o vom primi la bătrânețe este foarte mică. De cele mai multe ori aceasta nu va putea acoperi cheltuielile curente pe care o gospodărie le are. Acest lucru nu este de neglijat, în special pentru persoanele care nu au o perioadă de cotizație completă în Germania. - Pensia susținută de companie ( Betriebsrente sau Betriebliche Altersvorsorge). Acest tip de pensie, după cum îi spune și numele, este o pensie suplimentară care este oferită de angajator. Există mai multe tipuri de pensii oferite de companie, dar în principiu toate funcționează asemănător, o parte din salariul brut este pusă deoparte (ceea ce ne aduce anumite beneficii la impozit în prezent, dar vom plăti impozit la bătrânețe). În funcție de cotizația care este plătită de angajator, o astfel de pensie poate fi avantajoasă sau nu. Pentru a ne putea forma o idee concretă, trebuie să apelăm la consultantul pentru Betriebsrente al companiei.
- Sistemul de pensii private
Germania are un sistem foarte bun de pensii private. Există foarte multe produse pe care le putem alege pentru a ne asigura traiul la bătrânețe în mod privat. Totuși, tocmai din această cauză este și foarte complicat procesul de căutare al unei asigurări de pensie privată. Recomandarea mea este educarea independentă și consultarea unor consultanți financiari din diferite companii. În principiu, trebuie să nu avem mare încredere în nimeni atunci când este vorba de produse financiare, ci trebuie să ne facem temele și să găsim consultantul care ne vrea cu adevărat binele nostru, nu doar comisionul.
Știm că mutarea într-o altă țară înseamnă multe eforturi.
Înseamnă curajul de a pleca și de a fi departe de cei dragi.
Și tocmai de aceea, te ajută să știi că banii tăi sunt în siguranță. Transferă bani simplu, rapid și fără comisioane bancare exagerate în România și nu numai.
Cum este finanțată pensia de stat în Germania?
Pensia în Germania este finanțată din cotizațiile contribuabililor. Angajații plătesc automat o cotizație de 9,3% din salariul brut, iar angajatorii plătesc de asemenea o cotizație de 9,3%. Cu aceste cotizații se plătesc pensiile pensionarilor din momentul acesta, contribuțiile nu se depun undeva pentru a ne plati nouă pensia. Pensia noastră va fi platită din contribuțiile urmatoarelor generații. De aici reiese cea mai importantă problemă și critică asupra sistemului de pensii de stat. Momentan 3 contribuabili plătesc pentru 1 pensionar. După anul 2030 raportul va deveni 2 contribuabili plătesc pentru un pensionar. Acesta este cel mai important motiv ca să ne ocupăm deja de situația pe care o vom avea la bătrânețe.
Foarte important de menționat este faptul că prin plătirea cotizațiilor la pensie nu avem un drept prin lege la o sumă anume la bătrânețe. Dacă acum se vorbește de o pensie care va avea valoarea de 43% din ultimul salariu, la momentul în care ieșim noi la pensie nu avem o garanție că acesta va rămâne așa.
Cum este calculată pensia de stat în Germania?
Sistemul de calcul al pensiei este destul de complicat, dar se orientează după următoarele două criterii:
· Punctele de pensie adunate
· Timpul de cotizație
În momentul actual vârsta de pensionare în Germania este de 67 de ani. Pentru că un calcul exact al pensiei este aproape imposibil, Casa de asigurări de pensie ne trimite o hârtie (Renteninformationbescheid) cu o calcul aproximativ, cu o valoare a pensiei la care ne putem aștepta. Pe internet există calculatoare prin care ne putem calcula valoarea pensei, dar acestea sunt inexacte și nu sunt recomandate.
Formula de calcul pentru pensie are forma următoare:
Numărul de puncte adunate x factorul de acces x valoarea unui punct de pensie x factorul de pensie = Valoarea brută a pensiei
La TransferGo, îți oferim garanția că banii tăi ajung rapid și în siguranță la cei dragi. Și îți mai oferim ceva. Respectul pentru lupta ta pentru că știm cât Valorezi pentru România! Descarcă-ți aplicația TransferGo și alătură-te celor peste 3,5 milioane de utilizatori din întreaga lume!
Punctele de pensie
Punctele pe care le adunăm pe perioada cotizației vor decide practic pensia brută pe care o vom primi.
În 2023 un punct de pensie are valoarea de 36,02 Euro în Vest și 35,52 Euro în Est.
Punctele se calculează întotdeauna pentru un an calendaristic. Pentru a vedea câte puncte am adunat într-un an, trebuie să ne comparăm venitul cu venitul mediu al tuturor contribuabililor. Acesta este 43,142 euro în anul 2023. Asta înseamnă că dacă venitul nostru este comparabil cu acest venit, atunci vom primi pe anul 2023 1 Punct de pensie. Dacă venitul nostru este mai mare, atunci vom primi mai mult de 1 Punct, dar maximul de puncte pe care îl putem primi într-un an este 2. Dacă venitul este mai mic decât cel mediu, atunci vom primi mai puțin de un punct de pensie (0,7 sau 0,6 etc.)
Asta înseamnă că dacă am adunat pe perioada cotizației 40 de puncte de pensie și trăim în Landurile Vestice, pensia noastră (fără penalizări) va fi undeva la 1440 de euro (pentru 2023). Germania oferă posibilitatea cumpărării punctelor de pensie sub condiții mai speciale. În 2023 un punct de pensie costă 8024,41 euro în Vest, respectiv 7805,86 euro în Est.
Factorul de acces
Factorul de acces reprezintă practic o penalizare dacă dorim să ieșim la pensie înainte de termen și un bonus dacă muncim în continuare după ce am atins vârsta de pensionare.
Factorul de pensie
Factorul de pensie reprezintă practic tipul pensiei pe care o vom primi. În principal există 3 tipuri de pensie: Pensie după atingerea vârstei de pensionare, pensie de boală sau pensie
parțială de boală. Valoarea calculată a pensiei este brută. Din această valoare, pensionarul trebuie să
plătească impozit ( dacă este cazul), asigurare medicală și de îngrijire.
Dacă urmează să te muți în Germania, poți vizita site-ul https://ajutorintegrare.eu/ pentru mai multe informații.
La final, dacă ți-a prins bine articolul și ai aflat ceva folositor din el,
dă-l mai departe printr-un share pe Facebook și WhatsApp,
sau orice alt mijloc de social media pe care-l folosești.
Citește și articolul de aici pentru a afla Ce facem dacă proprietarul refuză returnarea cauțiunii?
Spor la bani de la noi de la TransferGo!