Germania poate beneficia de pe urma Brexit-ului prin emigrarea crescândă a românilor
În prezent, când se discută despre tendinţele migraţiei în Uniunea Europeană (UE), a devenit aproape o cunoştinţă generală faptul că românii s-au mutat în număr foarte mare în străinătate în ultimii ani și că aceştia au devenit unul dintre cele mai mari grupuri de imigranţi din UE – până acum trăiesc şi muncesc până la 3,5 milioane de români în alte ţări ale UE.
Aproximativ 600.000 de români locuiesc şi lucrează numai în Germania, reprezentând peste 5% din populaţia străină a ţării, iar în urma deciziei Regatului Unit de a ieşi din UE – decizie cunoscută sub numele de Brexit – numărul românilor care migrează în Germania ar putea să crească semnificativ.
În anul 2015, numărul românilor ajunși în Germania a fost de 175.000.
Atât de mulţi români trăiesc şi lucrează în alte ţări, încât în 2014 migranţii români au trimis acasă peste 5 miliarde de dolari doar prin transferuri de bani. Salarile mai mari şi condiţile mai bune de trai sunt factori puternici pentru românii care doresc să migreze.
Cu toate acestea numărul mare de români care au migrat a produs o scădere simțitoare a populaţiei în România, care s-a dovedit a fi o problemă dificilă de rezolvat pentru guvernele din România.
Cele mai recente măsuri ale guvernelor române pentru a preveni „plecarea creierelor” – care reprezintă doar o parte a problemei – este de a oferi burse celor mai străluciţi elevi ai săi.
Până în prezent, deciziile guvernului nu au reuşit să-i descurajeze pe cetăţeni să se mute în străinătate. Din ce în ce mai mulţi români ar putea face mişcarea spre vest în Germania – cea mai mare economie a UE.
Germania va beneficia de pe urma migraţiei românilor mai ales pentru că ţara îşi doreşte să dezvolte forţa de muncă.
Pentru a începe o viaţă nouă într-o ţară dezvoltată precum Germania crearea unui cont bancar este un aspect crucial. Un cont bancar este adesea necesar pentru a plăti facturile de utilităţi, serviciile de internet şi chiria. Mai important, un cont bancar este necesar prin lege pentru a obţine o asigurare. Unele bănci vor percepe taxe pentru retragerea banilor de la alte bănci, însă aceste informaţii trebuie verificate întotdeauna cu fiecare banca înainte de deschiderea unui cont.
Prin urmare mulți vor dori să trimită bani înapoi familiilor lor (cunoscut sub termenul de remitenţe) în România, iar aici trimiterea prin poştă a unor sume mari de bani nu este niciodată recomandată, iar băncile vor percepe adesea taxe mari pentru transferurile internaționale.
Cu toate acestea serviciile uşor de utilizat precum TransferGo – care percep taxe fixe şi rate mai bune – pot fi soluţia.
Italia găzduieşte cea mai mare populaţie imigrantă din România, cu peste 1 milion de locuitori în ţară, Spania este a două ţară cu jumtăte de milion, iar numerele au crescut în Marea Britanie de când ţara a ridicat restricţiile graniţei acum câţiva ani.
Cu toate acestea, cu Brexit-ul fiind programat pentru martie 2019 şi cu o lira mult mai slabă, mulţi speculează că Germania ar putea înlocui Marea Britanie ca şi capital financiar european; potenţialii migranţi români ar putea să–şi îndrepte căutările dinspre Regatul Unit spre Germania.