7 pași pentru a deschide o firma in Spania
7 pași pentru a deschide o firma in Spania
Orice cetățean al UE are dreptul să își creeze propria companie (chiar în calitate de asociat unic) în orice țară a UE (sau Islanda, Norvegia ori Liechtenstein).
Indiferent de tipul de formă juridică în care urmează să vă constituiți compania, va trebui să efectuați o serie de formalități și proceduri.
Procesul este foarte simplu, îl poate face orice contabil, dar daca doriți sa îl faceți personal, aveți mai jos 7 pași simpli pentru aceasta procedura:
Înainte de toate trebuie să alegeți tipul de companie pe care urmează să o creați: Antreprenor individual sau Autonomo (e un fel de PFA la noi)
- Societate cu răspundere limitată (SRL)
- Societate nouă limitată (SLNE)
- Societate pe acțiuni (SA).
Eu recomand Autonomo, impozitarea acestuia se face prin impozitul pe venitul personal, se deschide în aceeași zi, taxele sunt mai mici decât ale unui SRL, contabilul e mai ieftin și ai aproape aceleași beneficii ca ale unui SRL. De exemplu poți angaja alte persoane.
- Certificare negativă
Este dovada unui nume unic, practic certifică faptul că nu există o alta entitate cu același nume. Poate fi obținut personal la oficiile Registrului de Comerț, prin poștă sau online.
- Capital social
Depuneți o sumă de bani într-o bancă, suma variază în funcție de capitalul social necesar în fiecare caz. Pentru SRL, minimul este de 3.000 de euro, iar pentru o societate pe acțiuni, capitalul nu poate fi mai mic de 60.000 de euro. Lucrătorii independenți (Autonomo) nu au nevoie de un capital social minim.
- Solicitați NIF
Obțineți Numărul de identificare fiscală la Agenția Fiscală, mai întâi provizoriu prin prezentarea documentației necesare (model 036, copie a actului constitutiv și copie a statutului), apoi cel definitiv (nu mai târziu de 6 luni).
- Actul constitutiv
Asociații îl semnează în prezența unui notar.
- Înregistrarea la Registrul comercial
Înregistrarea societății la Registrul de Comerț al provinciei în care domiciliază firma oferă competența juridică deplină.
- Înregistrarea fiscala
Pentru a putea plăti Impozitul pe activități economice corespunzător activității comerciale care urmează să fie desfășurată trebuie să vă înregistrați la Agenția Fiscala de care aparține firma
- Documente fiscale
Obțineți caiet de inventar, balanță anuală și carte zilnică de la Registrul de Comerț corespunzător al provinciei. Aceasta constă în plasarea unui certificat oficial pe prima pagină a documentelor tipizate și marcarea restului de pagini cu sigla Registrului.
După ce ați efectuat pașii anteriori, veți fi aproape gata să vă începeți afacerea, deși, în funcție de tip, poate fi necesar să mai faceți ceva. De exemplu, dacă aveți angajați, trebuie să anunțați deschiderea centrului de lucru către Direcția Ministerului Muncii a provinciei de care aparțineți sau să obțineți o carte de oaspeți pentru inspecții.
În plus, este foarte recomandat să obțineți un certificat electronic pentru a putea semna documentația electronic și eficientiza procesele. Acest lucru elimină aproape total birocrația în viitor, toate documentele se pot solicita online cu ajutorul acestui certificat electronic.
Întregul proces poate părea complicat, acesta este unul din motivele pentru care recomand începerea activității comerciale ca Autonom. (un fel de PFA)
Dacă este prima Dvs. companie, puteți obține tot felul de ajutoare, în funcție de regiunea în care ați creat firma. Scrieți-ne in comentarii daca aveți interes în acest sens și revenim cu informații pe această temă.
Mult succes,
Vlad MARIN