5 obiceiuri bune duse în țară de românii care trăiesc în străinătate
Există mult adevăr în vorba că “Nicăieri nu e că acasă”.
Totuși, acasă nu este un univers idilic ci un spațiu unde este întotdeauna loc de mai bine.
Unele lucruri se schimbă în bine datorită importului de tehnologie sau prin imitarea unor practici din occident.
Majoritatea schimbărilor însă se fac de către români, iar cei care se întorc în țara, chiar dacă pentru puțin timp au meritul lor.
Acuzațiile răutăcioase și nefondate aduse multor compatrioți care pleacă la muncă în străinătate pot fi ușor demontate. Ceea ce este mai important este faptul că marea majoritate a românilor care petrec suficient timp în afara granițelor își lărgesc orizontul și învață lucruri noi.
Există multe obiceiuri bune aduse în țară de românii care trăiesc în străinătate, dar aceste 5 ies în evidența.
Românii învață să recicleze
Mulți primari din România au încercat să profite de acest trend al reciclărilor în speranța că ar putea deturna fonduri fără să facă nimic concret. Românii care se întorc din străinătate iau aceste lucruri mult mai în serios și servesc drept exemplu pentru compatrioți. În loc să se simtă constrânși de autoritățile străine care îi obligă să recicleze, ei au înțeles avantajele pe termen lung. Unii se comportă ca veritabili campioni ai acestei inițiative și îi motivează și pe alții prin exemplul personal.
Politețea și curtoazia devin regulă
Ar fi nedrept să afirmăm că românii plecați devin mai culți, politicoși și civilizați în străinătate. Marea lor majoritate sunt aceiași oameni de calitate care au părăsit țara, la fel ca mulți din cei rămăși în urmă. Faptul că în alte țări se pune mai mare accent pe politețe și pe interacțiune civilizată între cetățeni îi motivează să fie mai buni.
Acest obicei bun se perfecționează în timp prin practică si răbdare, si stimulează un comportament demn de urmat.
Românii învață să facă plăți online
Nevoia te învață, iar necesitatea de a trimite bani acasă le-a deschis mintea și ochii multor lucrători migranți. Românii reprezintă doar o mică parte dintre cei plecați la muncă în alte țări pentru a câștiga mai mulți bani și a-și putea ajută familiile. În condițiile în care băncile, Western Union și Moneygram îi taxează serios la fiecare tranzacție, au fost obligați să se adapteze.
Astfel au descoperit avantajele tranzacțiilor online cu instrumente de plată precum TransferGo, care îi ajută să reducă mult costurile.
Românii redescoperă transportul în comun
În țară numărul mașinilor a crescut enorm în ultimii ani și infrastructura este evident depășită. Dacă o mică parte din cei care circulă cu automobilul personal ar apela la transportul în comun, problemă ar fi parțial rezolvată. Românii care se întorc din străinătate au cultura mersului cu transportul în comun, preferat de mulți cetățeni străini. Este adevărat că în România acesta suferă din multe puncte de vedere, dar în condițiile în care transportul în comun devine mai folosit, autoritățile nu vor avea de ales și vor fi obligate să îl îmbunătățească.
Prețul corect pentru un produs de calitate
Pirateria este în floare în România mai ales când vine vorba de produse digitale. Românii care trăiesc în străinătate s-au obișnuit cu ideea ca este normal să plătești pentru un film, muzică sau joc pe calculator. Va mai trece mult timp până când românii vor decide să cumpere tot ce folosesc, mai ales ca prețurile sunt prohibitive. Totuși, sunt tot mai mulți oameni care aleg să sprijine un artist preferat, actor sau producător de jocuri prin cumpărarea produsului.
Sursa foto: Ziarul Financiar