Atenție la costurile ascunse asociate trimiterilor de bani
Costurile ar trebui să fie mici iar operațiunile simple atunci când trimitem bani peste hotare, însă nu este întotdeauna așa.
Este mereu nevoie de atenție la costurile și taxele ascunse aplicate de bănci și de alte companii, cum ar fi Western Union sau MoneyGram. Acestea aplică adesea comisioane ascunse pentru tranzacțiile internaționale, pe care se poate întâmpla să nu le observi.
Sumele de bani taxate în plus sunt ascunse adesea de cursul de schimb, fapt pentru care e o strategie bună să compari cursul valutar actual indicat de Google cu cel oferit de diferitele companii.
„This is Money”, un site web dedicat finanțelor din Regatul Unit, avertizează chiar că„ băncile sifonează milioane de lire pe an, provenite de la gospodăriile britanice care trimit bani în străinătate, aplicând comisioane ascunse de cursurile de schimb dezavantajoase.”
Să apelezi la banca ta poate părea o soluție convenabilă, dar e bine să compari cursul oferit de bancă cu ofertele altor furnizori; e posibil să descoperi – și suntem gata să pariem că se va întâmpla așa – că poți economisi o parte din banii pentru care ai muncit din greu. Puțini clienți știu despre aceste costuri ascunse și pot fi păcăliți ușor că o tranzacție este mai avantajoasă decât în realitate.
„Una dintre primele reguli ale transferurilor de bani în străinătate este să eviți să lucrezi cu băncile”, a declarat James Daley de la Fairer Finance într-un interviu acordat The Daily Telegraph în 2014. „Acestea au tendința să ofere cursuri de schimb dezavantajoase și să taxeze comisioane ridicate.”
Este adevărat. Din păcate, lucrurile nu s-au schimbat prea mult între timp. Multe bănci pot taxa chiar și £25 pentru un transfer în valoare de £100. Ceea ce nu pare tocmai corect.
Ca să nu mai vorbim despre Western Union, care oferă opțiunea „Comisioane de transfer zero”, un nume de-a dreptul mincinos, dacă ținem cont de faptul că profitul companiei vine din cursul de schimb de-a dreptul dureros pe care îl aplică.
Totuși, în ultimii câțiva ani, mai multe companii de tehnologie financiară – printre care și TransferGo – au profitat de oportunitatea de a le oferi oamenilor opțiuni mult mai bune decât standardul de jecmănire împământenit printre bănci pentru transferurile internaționale.
Cele mai de încredere companii de tehnologie financiară, inclusiv TransferGo, lucrează sub supravegherea Financial Conduct Authority (Autoritatea pentru Servicii Financiare din Marea Britanie), un organism care se ocupă cu combaterea spălării de bani și care protejează, efectiv, banii oamenilor.
Conform analizelor realizate de Banca Mondială, fluxul de bani care părăsește anual Regatul Unit depășește 2 miliarde de lire, bani expediați adesea de angajații străini înapoi în țările lor de origine.
România, de exemplu, primește miliarde în fiecare an prin astfel de expedieri provenite de la diaspora de proporții a acestei țări est-europene.
Ideea principală este următoarea: fii atent, informează-te și, ori de câte ori este posibil, evită să apelezi la bănci pentru transferuri internaționale.
În ziua de astăzi, datorită serviciilor cum sunt TransferGo și multe altele, oamenii nu mai trebuie să fie victime ale comportamentului duplicitar și avariției băncilor, care obțin profituri imense prin costurile pe care le ascund de clienți.